Konna ja Koukku –Pontiacit ovat Jenkkilässä jo 70.000 euron autoja.

Syyskuussa menehtynyt amerikkalaisnäyttelijä Burt Reynolds muistetaan useista miehisen miehen Hollywood-elokuvarooleista. Eräs allekirjoittaneen suosikeista on Reynoldsin rooli Syvä joki –elokuvassa vuodelta 1972, jossa miehen mallit käännetään selviytymistaistossa päälaelleen. Kuuluisin herran rooleista lienee kuitenkin konnan osa Smokey and the Bandit –elokuvissa vuosina 1977 ja 1980. Konna ja Koukku –elokuvat muistetaan myös Pontiacin Trans Amin Special Edition –malleista, joiden kiiltävän mustaa olemusta koristivat komeat kultaiset kotkamaalaukset autojen konepelleillä.

Mestari itse kuvattuna vuonna 2016 ”The Bandit”-leffan ensi-illan aikaan Austinissa Teksasissa.

Nämä kapistukset jäävät suorituskykytaistossa usein nielemään pakokaasuja, mutta rehvakkaalla ulkonäöllään varastavat huomion jopa kalleimmilta Ferrareilta. Valitettavasti en ole ainoa, joka ihailee näitä 70-luvun lopun disco-aikakauden pornahtavan yliampuvia autoja. Transujen hinnat ovat nimittäin jatkuvasti jatkaneet nousuaan, mitä itse leffasarjan tähden poismeno ei ole ainakaan hillinnyt. Vanhojen klassikkoautojen hinnanarviointiin, ja vakuutusarvojen määrittelyyn erikoistuneen Hagertyn mukaan faceliftatut kakkoskorin Trans Amit arvioidaan Konna & Koukku –asussaan noin 76.000 dollarin, eli vajaan 70.000 euron arvoisiksi.

Tämä on melkoinen summa pätäkkää kun muistaa, että yleensähän 70-luvun lopun autot kuuluvat vielä tänäkin päivänä halveksittujen laariin. Kun rahamäärää suhteuttaa vieläpä saman aikakauden toiseen autoon Camaroon, jonka malliston huipusta Z28:ta saa Hagertyn mukaan vain noin 22.000 dollaria puhutaan jo varsin merkittävästä elokuvan mukanaan tuomasta lisäarvosta. Toisaalta junttileimaa niskassaan kantava elokuva, jossa rahdataan kaljaa ja paetaan poliisia oli ilmestymisvuonnaan Pohjois-Amerikan katsotuimpia elokuvia. Melkoinen suoritus kohtuullisen päättömältä kaahauselokuvalta, sillä samaan aikaan teattereissa pyöri myös eräs avaruuteen sijoittuva elokuva, joku muuan Star Wars –nimeä kantanut tieteiselokuva…