”Kovaotteiset miehet”-elokuvan ilman lupaa kuvattu takaa-ajokohtaus on yksi elokuvahistorian vaarallisimpia.

Vuoden 1971 elokuva The French Connection (Kovaotteiset miehet) pitää sisällään yhden kaikkien aikojen hurjimmista autolla-ajokohtauksista. Elokuvassa aina yhtä loistava Gene Hackman esittää periksiantamatonta etsivää Jimmy Doylea, joka kaasuttaa läpi ruuhkaisten New Yorkin katujen ruskealla Pontiacillaan. Tarkoituksena on jahdata rikollista, joka on kaapannut haltuunsa katutason yllä kulkevan metrojunan. Kaahauskohtaus on täynnä renkaiden kirskuntaa, liikenteen keskellä pujottelua ja useita vähällä piti –tilanteita. Tämä kaikki saattaisi kuulostaa vielä tavanomaiselta Hollywood-elokuvalta, mutta koko kohtaus on kuvattu ilman virallista kuvauslupaa!

Suurin osa Pontiacin syöksymisistä risteyksiin on tehty ilman liikenteenohajusta, mikä on tarkoittanut todellista kuolemanvaaraa niin kuvausautolle, kuin risteykseen saapuneille tavallisille kansalaisille, joilla ei ole ollut hölkäsen pöläystä käsitystä mitä kaduilla on tapahtumassa. Osassa risteyksiä oli ohjaamassa liikennettä virkavapaalla olleita NYPD:n poliiseja, jotka ovat työssään tehneet vastaavaa. Elokuvan apulaisohjaajat olivat mukana raivaamassa liikennettä pois noin viiden korttelin alueelta, jossa oli tarkoitus kaasuttaa Poncholla mitä autosta lähtee. Alueen liikennevaloja oli myös otettu ohjaukseen, joilla pystyttiin seisottamaan liikennettä, jotta Pontiac ehtisi suihkia tieltä pois.


Elokuvan ohjaaja William Friedkin, joka tuli tunnetuksi kaksi vuotta myöhemmin kauhuelokuva ”Manaajasta”, vaati että Pontiac jatkaa kaahaamista myös suljettujen korttelien jälkeenkin. Tämä tarkoitti oikeata hengenvaaraa kaikille läsnäolleille, ja elokuvassa onkin useita täysin suunnittelemattomia tilanteita, jotka olisivat voineet johtaa kolarointiin. Myös jalankulkijat ovat olleet vaarassa, ja elokuvan ainoa lavastettu läheltä piti –tilanne on kohtaus, jossa nainen uhkaa jäädä alle lastenvaunujensa kanssa.

Pontiacin katolle laitettiin poliisin vilkku varoittamaan lähestyvää liikennettä, ja yksi kameroista asetettiin auton etupuskuriin kiinni. Pääosan esittäjä Hackman ajoi osan matkasta itse, mutta vaarallisimmat ajot suoritti stunt-kuljettaja Bill Hickman, joka puikotti myös kolmea vuotta aikaisemmin mustaa Dodge Chargeria legendaarisessa Bullit-elokuvan takaa-ajokohtauksessa. Kuvaajaa tarvittiin myös Pontiacin kyytiin, mutta yksikään elokuvan kuvaajista ei suostunut tehtävään, koska heillä kaikilla oli lapsia ja vaimo. Ohjaaja Friedkinillä ei sen sijaan ollut kumpiakaan, joten hän asettui auton takapenkille kameroineen kuvaamaan mielettömyyttä.

Elokuvassa nähdään myös melko pahannäköinen kolari, kun Pontiac törmää valkoiseen Fordiin, joka yllättäen saapuu Ponchon tielle. Kyseessä on kuvauksista tietämättömän miehen auto, jolla hän oli vain hetki sitten lähtenyt matkaan mennäkseen töihin! Elokuvan tuotantoyhtiö maksoi hänelle lopulta autonsa korjauksen. Ottaen huomioon tuon ajan autojen metalliset kojelaudat ja lanne-mallin turvavyöt, eivät turvallisuusnäkökulmat ole olleet päälimäisinä mielessä muutoinkaan. Siksi alta löytyvä elokuvan viisiminuuttinen kaahauskohtaus onkin niin lumoava.