Kuinka pelien pelaaminen voi parantaa aivojen terveyttä?

Lähde: Unsplash

Niin kauan kun erilaisia tietokoneella ja muilla konsoleilla pelattavia pelejä on ollut olemassa, ovat vanhemmat nalkuttaneet lapsiaan olemaan pelaamatta liiallisesti. Kyseessä eivät ole pelkästään lasten vanhemmat, jotka tuntuvat kyseenalaistavan pelien hyödyllisyyden, sillä mediakaan ei aina anna pelaamisesta kovin myönteistä kuvaa tänäkään päivänä. Todellisuus on kuitenkin hyvin erilainen, sillä tutkimustulosten myötä voidaan todeta, että pelaaminen on itse asiassa hyväksi aivoille! Nyt on näyttää konkreettisia todisteita, joiden valossa pelaamisen on huomattu harjoittavan aivojen toimintaa juuri oikeilla tavoilla. Seuraavan kerran kun joku kehottaa sinua lopettamaan pelaamisen, voitkin sen sijaan kutsua hänet mukaan pelaamaan!

Seuraavaksi esitellään tärkeimmät vaikutukset, joiden avulla pelaaminen todella edesauttaa aivojen terveyttä.

Lähde: Unsplash

Interaktiiviset pelit haastavat aivoja

Nykyään monet suosituista peleistä ovat interaktiivisia. Tämä kysytty ominaisuus kannustaa pelaajia oppimaan sekä tutustumaan uusiin asioihin ennennäkemättömällä tavalla. Tarjolla on mahdollisuus jakaa pelaajien kesken opittuja taitoja sekä harjoitella haastavia tai poikkeuksellisia tilanteita esimerkiksi erilaisten simulaatioiden välityksellä. Esimerkiksi kasinolla pelattavia strategisia korttipelejä pelaamalla voi kanssapelaajien ratkaisuista oppia hyvinkin paljon hyödyllisiä strategioita, joita voi itsekin käyttää tulevissa peleissä.


Keskittymiskyky paranee pelatessa

Hiljalleen on alkanut myös löytyä todisteita sille, että paljon pelaaville kehittyy parempi keskittymiskyky, sillä he kykenevät aivoissaan sulkemaan pois häiritsevät tekijät pelatessaan. Kuvitellaan, että pelaaja pelaa esimerkiksi League of Legendsiä, jossa tapahtuu jatkuvasti asioita aina viestittelystä teleporttaamiseen paikasta toiseen ja jatkuvien haasteiden suorittamista ilman, että pelaaja antaisi sivullisten asioiden häiritä käynnissä olevaa tehtävää. Tästä on hyötyä muussakin kuin pelaamisessa, sillä keskittymiskyky on tärkeä taito niin ajaessa, ihmisten kanssa keskustellessa kuin työnteossa.

Muutama vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan pelaaminen, oli kyse sitten netissä, Xboxilla tai PlayStationilla pelattavasta pelistä, pelaaminen kehittää kognitiivisia kykyjä. Tutkimuksessa seurattiin viittä pelaamisesta aiemmin piittaamattomista henkilöistä koostuvaa ryhmää, joille annettiin tehtäväksi pelata pelejä puhelimella tunnin ajan joka päivä neljän viikon ajan. Muun muassa lyhytkestoista muistia analysoivien tutkimusten tulokset paljastivat, että kaikilla videopeleillä – oli kyseessä sitten räiskintäpeli, moottoriurheilu- tai strategiapeli – oli osallistujien kognitiivisia kykyjä parantava vaikutus. Oli peli sitten mikä hyvänsä, on hyvin mielenkiintoista nähdä, kuinka pelien parissa pienestä pitäen varttuneet uudet sukupolvet pärjäävät erilaisissa kognitiivisissa tehtävissä elämänsä aikana verrattuna aiempiin sukupolviin.

Esimerkiksi moottoriurheilu on kognitiivisia kykyjä kohottava pelityyppi monellakin eri tapaa. Moottoriurheilua harrastavan aivoille siitä on hyötyä hyvin pitkälti samoista syistä kuin autolla tai moottoripyörällä ajamisesta – se pitää mielen terävänä. Reittien opetteleminen ja auton hallitseminen vaativat keskittymiskykyä ja muistin harjoittamista ja kun niitä harjoittelee riittävän pitkään, on siitä silloin aivoille hyötyä pitkällä tähtäimellä. Epäsuorasti myös moottoriurheilu vedonlyönnin kohteena on mukavan haastavaa ja koska lajissa voi tapahtua mitä tahansa, on vedonlyönnissä pohdittava monenlaisia seikkoja ennen kuin rahansa sijoittaa. Lisäksi moottoriurheilu on hyvin laaja käsite, joka pitää sisällään niin suositut lajit kuten F1:n ja rallin, kuin myös erikoisempia lajeja kuten lentävät traktorit, vesikrossin moottorikelkoilla ja rekkojen gymkhanat.

Pelaamista voidaan käyttää kivunlievitykseen

Amerikkalaisessa tiedejulkaisussa esiteltiin kymmenien tutkimusten pohjalta laadittu johtopäätös, jonka mukaan mukaan pelit parantavat terveyttä monella eri osa-alueella aina psykologiasta fysioterapiaan. Lisäksi on tutkittu, että videopelien ja aivan erityisesti virtuaalitodellisuuteen pohjautuvien pelien pelaaminen ovat mitä tehokkain tapa vähentää ahdistuneisuutta tai kipuja, joita krooninen sairaus tai lääketieteelliset toimenpiteet voivat mahdollisesti saada aikaan. Kivunlievitykseen on olemassa monia eri konsteja ja esimerkiksi pelit ovat mitä mainioin tapa aivoille saada muuta ajateltavaa etenkin silloin kun elämässä sattuu ja tapahtuu. Virtuaalitodellisuuten myötä pelaaja pääsee aivan erilaiseen maailmaan, josta voi olla hyötyä ja jonka myötä stressitaso laskee.

Pelit voivat kasvattaa muistikapasiteettia
The Journal of Neuroscience -tiedejulkaisussa muutama vuosi sitten julkaistiin mielenkiintoisia tutkimustuloksia, jotka osoittavat pelaamisen parantavan myös ihmisen muistikapasiteettia. Tutkimus selvitti, että videopelejä pelaamalla ja aivan erityisesti 3D-pelejä kolmiulotteisessa virtuaaliympäristössä pelaamalla muistia on mahdollista tehostaa ja jopa lisätä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että testiryhmässä Super Mario 3D Worldia kahden viikon ajan pelanneet suoriutuivat erilaisista muistitesteistä entistä paremmin ja verrokkiryhmään nähden niin ikään paremmin. Videopelien pelaajat ja aivan erityisesti monimutkaisempia 3D-videopelejä suosivat pärjäävät hyvin monenlaisissa eri tehtävissä.

Lähde: Pexels