Kuusipyöräinen Lada Niva on yli 100 kertaa halvempi kuin Mercedeksen vastaava!

Mercedes-AMG G63 6×6 on hyvin varakkaan valinta, kun vaaditaan kuusipyöräinen maastoauto vangitsemaan pienempituloisten katseita. Noin 700,000 euron hintalappu ilman Suomen rakasta autoveroa on monelle vain luku, jossa on liian monta numeroa. Kuusi vetävää pyörää omassa autossa olisi silti asia, joka kalvaisi pesäeroa naapurin Viljon uudenkarheaan tusinakatumaasturiin. Jos oma pikavippisaldoraja on kuitenkin alkanut jo paukkua luulisi, että unelma pelkästä Mersu-kopiostakin jäisi vain kaukaiseksi haaveeksi. Putinin Venäjältä löytyy kuitenkin myynnistä kuusipyöräinen maastoauto 500 000 ruplalla, mikä tekee euroissa vaivaiset 6366 killinkiä! Voiko tämä olla edes totta?

Kyllä voi, jos Mersun sijasta tyytyy Ladaan. Samalla summalla ei varmastikaan saisi edes G63 Mercedeksen pelkkää etuovea, mutta kuusipyöräinen Lada Niva olisikin todellinen budjettiratkaisu. Tarkempi tutkimus osoittaa Nivan olevan vuosimallia 2002, johon on vaihdettu tuhdimpi 150 hepoa tuottava laitos nokalle. Ruplamaasturin mittarissa komeilee noin 100,000 ajettua kilometriä, ja ulkonäköä hallitsee raskaasti muokattu kori. Rakennelma kätkee sisuksiinsa niin ikään kovalla kädellä vahvistetut runkorakenteet, jotta ylimääräisen takarengasparin tuoma pituuslisä kannettaisiin notkahtelematta.


Koska Niva on itsessään melkoisen pienikokoinen maastoihme, ei maasturin koko ole edes jatkettunakaan kuin pienoismalli kolossaalisen AMG-Mersun koosta. Lada on saanut kuitenkin saksalaisesta isoveljestään tutun lavan taakseen, ja alta löytyvät aidosti kuusi vetävää rengasta. Katolle on myös istutettu näyttävä valopatteristo, käytännöllinen kattoteline, sisäänkömpimistä helpottavat sivulaudat, teräksinen etupuskuri, karkeakuvioiset maastorenkaat ja lukuisa joukko muita auton ulkonäköä, sekä ominaisuuksia entistä maastokelpoisempaan suuntaan vieviä härpättimiä.

Venäläiseltä Avito-nimiseltä myyntisivustolta bongatun off-road –Ladan kerrotaan olevan hyvässä hapessa, ja kaiken toimivan asiaankuuluvalla hartaudella. Rakennelma muistuttaa venäläisen kaistapäärakentelijaporukka Garage 54:n Youtubesta löytyvää kuusipyöräistä Niva-projektia, joskin tämä myyntiyksilö näyttää huomattavasti enemmän rakkaudella rakennetulta. Kuvissa 6×6 Niva näyttää hintaisekseen varsin houkuttelevalta kummajaiselta, jolla olisi mukava härnätä G63 Mersun omistajaa pienellä maastossa tapahtuvalla kisailulla. Ja vaikka leikkimielisen kilpailun sattuisikin häviämään, olisi Mersun mahdollisten maastokolhujen korjauskustannukset vähintään muutaman kuusipyöräisen Nivan hankintahinnan luokkaa!