Kymmenen maailman myydyintä pelikonsolia on neljän eri valmistajan hallussa – osa 1/2

Tänä vuonna Playstation 4 on rikkonut uuden tasaluvun myynneissään. Myös Nintendo Switch on tekemässä ryminällä tuloaan maailman myydyimpien pelikonsoleiden listalle. Tässä kuitenkin tämän vuoden osalta lukuja myynneistä aina 80-luvulta lähtien, olkaa hyvä:

10. Sega Mega Drive / Genesis (1989), 31 miljoonaa myytyä yksikköä. Tunnettiin Jenkkilän ulkopuolella Mega Drive –nimellä, ja oli 16-bittinen jatko-osa vanhemmalle 8-bittiselle Master Systemille. Oli hetken aikaa maailman suosituin pelikonsoli, mutta menetti pian valtikkansa pahimmalle kilpailijalleen Nintendolle.

9. Nintendo 64 (1996), 33 miljoonaa myytyä yksikköä. Oli aikanaan ainoa 64-bittinen konsoli uutena. Myi alkuun todella hyvin, ja oli syyllinen monen koululaisen vähiin yöuniin ympäri maailman. Koki kuitenkin pian häviön Sonyn ensimmäiselle yritykselle pelimaailmassa. Playstationin cd-levyt saivat pelimoduulit näyttämään antiikkisilta. Vaikka moduuleilta pelattaessa lataustauot olivat minimaaliset, kansa arvosti enemmän hitaampaa mediaa, johon mahtui selvästi enemmän 90-luvulla peleissä innostusta herättänyttä videokuvaa.


8. Super Nintendo Entertainment System (1990), 49 miljoonaa myytyä yksikköä. Sitkeimmät fanit väittävät 8-bittisen Nintendo Entertainment Systemin seuraajan, eli 16-bittisen SNES:in olevan historian kaikkien aikojen parhain konsoli mitä tulee pelien kirjoon ja laatuun. Oli niin tai näin, niin tämän konsolin jälkeen Nintendo sai tottua Sonyn ylivaltaan pelimarkkinoilla.

7. Nintendo Entertainment System (1983), 62 miljoonaa myytyä yksikköä. NES on listan ainoa 8-bittinen, ja samalla myös vanhin edustaja. Tämä ei kuitenkaan yhtään vähennä konsolin merkittävyyttä. NES ilmestyi pelibisneksen vauvanaskelten aikaan varsin vaikeina aikoina. Ilmestymisvuosi oli 1983 suurena videopelien romahdusvuotena (Video Game Crash of 1983), jolloin pelitavaran nopeasti kasvanut määrä ylitti reilusti kysynnän johtaen lukuisiin ylikuumentuneen alan konkursseihin. Pelibisnes toipui kuitenkin pääasiassa NES:in vetämänä sfääreihin, joita Nintendo oli hartaasti odottanutkin.

6. Sony Playstation 4 (2013), toistaiseksi 71 miljoonaa myytyä yksikköä. Playstation 3 ei myynyt kuten edeltäjänsä, joten kahdeksannen sukupolven konsolin kehitystyössä ei saanut olla ylimielinen. Myyntitahti Nelos-Pleikalla onkin ollut huimaa, ainakin jos vertaa pahimpaan kilpailijaan Xbox Oneen, joka ei edes häpeällisesti mahtunut listallemme.

Arvaatko jo viisi parasta? Niistä lisää seuraavassa jaksossa!