Lähes 700 000 euron luksusautoon lipsahti kirjoitusvirhe – David Brown Speedback Silverstone Editionin kynnyslistassa lukee ”Handcrafted in Great Britian”

Aston Martinin entisen omistajan täyskaima David Brown perusti muutama vuosi sitten nimeään kantavan automerkin, joka tarjoaa modernia tekniikkaa erittäin retrohenkisissä kuorissa. Piensarjavalmistajan ensimmäinen luomus oli Speedback GT:ksi nimetty gran turismo, jossa on hyödynnetty lukuisia muotoilupiirteitä James Bondinkin alla usein nähdystä Aston Martin DB5:stä. Tekniikka on kuitenkin paljon nykyaikaisempaa, koska auto on tehty tuotannosta äskettäin poistuneen Jaguar XKR:n alumiinirakenteelle.

Speedback GT:n jälkeen David Brown Automotive lanseerasi tyylikkäästi modernisoidun Minin, jossa käytettiin kuitenkin alkuperäistä koria. Juuri avautuneeseen Geneven autonäyttelyyn britit toivat puolestaan Speedback GT:n tehokkaamman version, joka on nimetty Silverstone Editioniksi saarivaltakunnan moottoriurheilupyhätön mukaan. Tässä autossa Jaggen mekaanisesti ahdetusta viisilitraisesta veekasista on irrotettu twin scroll -tyyppisen mekaanisen ahtimen ansiosta peräti 601 heppaa aiempien 510 pollen sijasta, joten retroluomus pystyy kilpailemaan ainakin voimavarojensa puolesta tasaväkisesti isompien valmistajien GT-autojen kanssa.


Päivitetyn moottori voima välitetään takapyörille kuusivaihteisen automaatin kautta, ja aktiivisen tasauspyörästön pitäisi auttaa hallitsemaan pitoa. Jousitustakin on kohennettu paremman käsiteltävyyden nimissä, ja myös jarrut on laitettu uusiksi. Aiemmat pinnavanteet on korvattu nykytyylisemmillä kiekoilla, joiden koko on 20 tuumaa. Lisäksi maskiin on integroitu ledilisävalot, ja helmojen muotoilua on hienosäädetty aerodynamiikan ehdoilla. Kori on edelleen käsin taottua alumiinia, eli mihinkään lasikuituvirityksiin ei ole onneksi turvauduttu.

Sisusta on edelleen vuorattu korkealuokkaisella nahalla, mutta istuimet ovat entistä sporttisempaa mallia. Urheiluhenkeä tavoitellaan myös metallikoristeilla ja avosyisellä tummalla puulla, joka on korvannut ”perusmallin” perinteisemmät puuverhoukset. Kaikki on edelleen brittiläistä käsityötä, mikä kerrotaan ylpeästi myös Geneven näyttelyauton kynnyslistassa. Siihen on kuitenkin valitettavasti lipsahtanut kirjoitusvirhe, koska listassa lukee ”Handcrafted by David Brown Automotive in Great Britian”.

David Brown aikoo valmistaa Speedback Silverstone Editioneja 10 kappaletta, joten toivottavasti virhe korjataan asiakasautoissa. Tavoitteena on kuulemma saalistaa nuorempia ostajia kuin ”tavallisella” Speedback GT:llä, mutta heidän lompakon täytyy olla varsin paksussa kunnossa. Brittivalmistajan uusimmasta luomuksesta pyydetään nimittäin karvan alle 700 000 euroa ennen veroja.