Legendaarisessa mäkikisassa tehtiin uusi ennätys – Bentley Continental GT on Pikes Peakin nopein tuotantoauto

USA:n Coloradossa sijaitseva Pikes Peak on yli neljän kilometrin korkuinen vuori, jossa on järjestetty mäkikisoja jo ammoisista ajoista lähtien. Vajaan 20 kilometrin mittainen reitti oli alun perin päällystämätön, mutta se on ollut kokonaan asfaltoitu vuodesta 2011 lähtien. Tämä on tietysti kasvattanut myös nopeuksia ja lisännyt autonvalmistajien kiinnostusta kisaa kohtaan, koska nykyään vuoren huipulle pääsee kipuamaan asfalttikilpureilla ja jopa tavallisilla tuotantoautoilla.

Niiden markkinoinnissa Pikes Peakin avulla on kunnostautunut erityisesti Bentley, jonka kunniakkaaseen historiaan kuuluu esimerkiksi Le Mans -voittoja ja viime aikoina kisaamista GT-luokan ratasarjoissa. Pikes Peakille tuotiin sen sijaan viime vuonna lähes vakiokuntoinen Bentayga-katumaasturi, jonka pellin alla murisi kuusilitrainen W12. Tehtaan linjan jäljiltä oleva kone tuotti 608 hevosvoiman huipputehon ja 900 newtonin maksimiväännön, jotka pystyivät kiidättämään massiivisen SUV:n yli 300 km/h:n huippuihin ja tasan neljän sekunnin kiihtyvyyteen nollasta sataan.


Bentaygan ratin taakse istutettiin Pikes Peak -spesialisti Rhys Millen, joka sai kellot pysähtymään aikaan 10:49.9. Se tarkoitti tuotantokatumaasturien uutta ennätystä Coloradon legendaarisella mäkiradalla. Brittimerkki innostui aiheesta niin paljon, että tänä kesänä suorituspaikalle palattiin uusi ennätys mielessä. Nyt tavoitteeksi otettiin kaikkien tuotantoautojen ennätysaika, joka aiottiin napata coupé-mallisen Continental GT:n uusimmalla versiolla. Kuskin paikalle istahti jälleen Rhys Millen.

Tätäkin Bentleytä vauhdittaa samainen bensa-W12, mutta potkua on kutiteltu vielä enemmän kuin Bentaygassa. Continental GT:n huippuversion maksimiteho kirjataan tarkalleen 635 hepan lukemaan, ja vääntöä myllystä irtoaa samat 900 newtonmetriä. Ne ohjataan kahdeksanpykäläisen kaksoiskytkinautomaatin kautta kaikille neljälle pyörälle, jotka siirtävät voiman tehokkaasti tiehen. Continental GT tykittää nimittäin satasen nopeuteen alle neljässä sekunnissa, ja meno päättyy vasta 333 km/h:n kohdalla.

Bentley kisasi Pikes Peakissa tänä vuonna kilpailunumerolla 100 kunnianosoituksena merkin satavuotiselle taipaleelle. Olosuhteet olivat kaikkea muuta kuin otolliset, koska Coloradossa satoi vettä ja jopa lunta. Rhys Millen venyi kuitenkin kunnon suoritukseen, joka pysäytti kellot aikaan 10:18.488. Se oli 8,4 sekuntia nopeammin kuin tuotantoautojen edellinen ennätys. Matkalle mahtui 156 mutkaa, ja ennätysajon aikana noustiin 2835 metrin korkeudesta 4298 metrin korkeuteen merenpinnasta.