Legendaariset autopelit: My Summer Car (Amistech Games, 2016)

Osa 10/10: Satsuma on ratsuni

Olipa kerran eräs amis-henkinen Johannes Rojola, joka halusi autopelin realistisine ongelmineen. Esimerkiksi joskus auto on osissa ladon perällä, ja se pitäisi osata kasata ja kunnostaa mikäli mielii tienpäälle. Siitä se ajatus sitten lähti, ja lopputuloksena oli parisen vuotta sitten päivänvalon nähnyt My Summer Car -niminen humoristinen autoroolipeli. Tämä tällä hetkellä varsin kaukaiseen lämpimän kesäiseen Suomen maaseudulle sijoittuva peli sisältää osina lojuvan Datsun 100A:n näköisen itse koottavan kulkupelin, jonka nimi on osuvasti Satsuma. Lisenssiongelmat eivät pelintekemistä estä päätteli Rojola, jolla on kaikesta huomioiden ollut muutoinkin kieli poskessa peliä ideoitaessa.

Peli julkaistiin Steam-palvelussa, ja siitä tuli välitön hitti ulkomaita myöten. Ensikosketukseni ilmiöön olikin englantilaisen pelaajan tekemä Youtube-video, jossa selostusten kera ajettiin Satsumalla juovuspäissä kylän baariin, jossa partasuiset kantapeikot istuivat mököttäen tutunoloisesti tuoppiensa ääressä. Matka jatkui takaisin tuvalle, jonka pihaa koristi 70-luvun sininen Hiace. Kotona sauna oli mukavasti jo lämmin, ja sankarimme meni löylyihin heittäen samalla kepillisen vettä sepaluksestaan kiukaalle. Mukana ovat siis kaikki Suomen kesästä tutut ilopillerit: vanhat autot, sauna ja alkoholi. Ei siis mikään ihme, että peli oli hitti kotimaassamme, mutta jotain on oikeasti tehty oikein, jos ulkomaalainen pelaajakin innostuu moisesta sisäänpäin lämpiävästä örvellyksestä.

Pelistä paistaa kaiken amatöörimäisyyden keskeltä aito lukkarinrakkaus mennyttä maaseudun kiireetöntä elämäntapaa kohtaan. Tuunatut autot ja pilluralli kylän ja kodin välillä kuuluvat asiaan itsestään selvinä. Pelissä on paljon kaikenlaista herkullista pientä hölmöilyn mahdollisuutta, kuten vaikkapa kännipäissään tippuminen auton kyydistä oven avattuaan. Hartiavoimin rakennetun pelin vaikeus ja hervottomat bugit voivat joskus vain tehdä tunnelmasta entistäkin päättömämmän.


Tällainen inspiroi helposti lukuisia tubettajia kansallisuudesta riippumatta tekemään omia videoita pelisessioistaan, ja niitähän netti onkin omasta kesäautosta pullollaan. Pelintekijöiltä tarvitaan usein ennen kaikkea luovaa hulluutta ja uskallusta puolivahingossa syntyvän menestystarinan synnyttämiseen, ja sellaista meininkiä tästä pelistä riittää vaikka kauhalla jaettavaksi. Jotkut tarinat ovat legendoja syntyessään. Kylmä pohjoinen maamme ei aina nouse kaikkein kauneimmilla keinoilla maailmankartalle, mutta nousu se on nousu navetanhajuinen Hankkija-lippiskin päässä. Ei muuta kuin karvanopat heilumaan, ja Satsuman nokka kohti kesäisiä seikkailuja!