Legendaariset autopelit: Out Run (Sega, 1986)

Osa 04/10: 80-luvun autopeli-ikoni

Avomallin Testarossa Spider, minihameinen vaaleahiuksinen tyttöystävä ja palmuilla vuorattu kesäisen kuuma moottoritie. Nasta laudassa pujotellaan liikenteen seassa maiseman vilistäessä ja vaihtuessa rantabulevardeista vuoristonäkymiin, ja aavikoista viljapeltoihin. Siinä resepti vuodelta 1986 menestyksekkääseen autopeliin. 3D näkymä ei ollut vielä aitoa, mutta sehän ei tunnelmaa latistanut. Pelissä oli myös valittavissa vaihtoehtoiset ajoreitit, mikä oli tähän maailman aikaan vielä melko ennennäkemätöntä. Paljoa eivät ole perusasiat noista ajoista muuttuneet, sillä ketäpä ei kiihottaisi edelleen Ferrarit ja lyhyet hameet.

Pelin on suunnitellut Yu Suzuki, jonka käsialaa ovat 80-luvun Segan pelit kuten prätkäpäristely Hang-On, avaruuslentely Space Harrier ja lentokoneammuskelu After Burner. Kaikki miltei samaa skaalaavaa sprite-tekniikkaa hyödyntäviä pelejä, ja kovia nimiä peliveteraaneille. Sega-miehet muistavat vielä pelin nimeltä Shenmue, joka on samaisen miekkosen myöhempää tuotantoa. Myös Out Runin musiikit ovat olleet mukana luomassa kulttimainetta. Segan luottosäveltäjä Hiroshi Miyauchi loihti peliin kolme valittavaa kappaletta avoautoilun tueksi: Passing Breeze, Splash Wave ja Magical Sound Shower. Kaikki nämä ovat olleet jo pitkään ikonista tavaraa. Ennen muinoin peleihin vaivauduttiin panostamaan hienoja sävelkulkuja, kun tekniikka ei vielä sallinut taustalle top ten -listahittejä veivattaviksi.

Oma kosketukseni kyseisen pelin arcade-versioon tapahtui aikanaan Puuhamaan pelihallissa, jossa oli varsin mielenkiintoinen kattaus vanhoja kolikkopelejä. Itse asiassa hallissa oli kaksikin versiota pelistä. Alkuperäinen oli ratilla ohjattava, jossa seisottiin koneen edessä. Toinen oli muistaakseni paria vuotta tuoreempi, ja siinä oli oikein mekaanisesti kallisteleva ohjaamo, jossa pääsi lepuuttamaan istumalihaksiaan. Jos muistoni ovat oikeassa myös graafinen ulkoasu oli hieman paranneltu tässä versiossa.


Peli oli aikanaan sen verran tajuntaa räjäyttävä tapaus, että se poiki melkoisen autopelibuumin mukanaan. Out Run:ille tehtiin myös useita erilaisia jatko-osia, joista viimeisimpiä on päässyt maistelemaan myös Xbox-sukupolvi. Julkaisijat halusivat jo aikanaan osingoille pelaavan nuorison lantteja ahmivasta menestyspelistä. Pelistä tehtailtiin kaikille sen ajan kuviteltavissa oleville kotikoneille myös omat käännösversiot, joista yksikään ei päässyt uhmaamaan alkuperäisen taikaa. Elettiin yksinkertaisesti vielä aikoja jolloin kotona ei ollut mahdollista päästä samanlaiseen tekniseen loistoon. Seuraavalla vuosikymmenellä kolikkopelien kuolema oli kuitenkin jo tosiasia, kun Pleikkarilla saavutettiin miltei sama taso mukavasti kotisohvalla pädiä ränkyttäen.