Lego rakensi oikean kokoisen Bugatti Chironin – auto liikkuu jopa 20 km/h:n vauhtia

Bugatti Chiron kuuluu maailman kalleimpiin, nopeimpiin ja halutuimpiin hyperautoihin. 1500-heppaisella neliturboisella W16:lla vauhditettu Chiron pystyy yli 400 km/h:n huippuihin, ja autosta joutuu pulittamaan verottomanakin vähintään 2,4 miljoonaa euroa. Bugatti jää siis suurimalle osalle meistä vain haaveeksi, mutta onneksi hyperauton voi hankkia itselleen vähän pienemmässä koossa.

Chironista on jo ehditty tehdä useita pienoismalleja eri mittakaavoissa, ja myös Lego on antanut oman panoksensa pienois-Bugattien maailmaan. Leluvalmistaja toi nimittäin tänä kesänä myyntiin 1:8-kokoisen tulkintansa Chironista, joka sisältää monia toimivia yksityiskohtia esikuvan tapaan. Nyt Lego ja Bugatti ovat yhdistäneet voimansa hieman isompikokoisen projektin merkeissä, ja tuloksena on syntynyt Lego-palikoista rakennettu täysikokoinen Chiron.


Auto on koottu yli miljoonasta Lego Technic -palikasta, ja sen kehittäminen sekä rakentaminen on vaatinut yli 13 000 työtuntia. Jos projektin olisi toteuttanut vain yksi henkilö, sen parissa olisi vierähtänyt noin 1,5 vuotta ilman taukoja. Onneksi hommaan oli kuitenkin käytettävissä useamman suunnittelijan ja insinöörin tiimi Legon Tšekin Kladnossa sijaitsevasta tehtaasta. Lego-Chironissa on käytetty 339 erityyppistä palikkaa, joiden avulla on luotu auton lähes koko ulkokuori ja sisusta. Esimerkiksi takasiipi, valot, istuimet sekä nopeusmittari on tehty tarkkaan esikuvan mukaisiksi, ja ratti on irrotettavaa mallia.

Parasta kaikessa on kuitenkin se, että auto liikkuu omin voimin. Kulusta vastaa peräti 2304 pientä sähkömoottoria Legon Power Function -sarjasta ja 4032 Technic-hammasratasta. Näillä avuilla kokonaistehoksi on saatu 5,3 hevosvoimaa, ja vääntöä riittää 92 newtonmetrin verran. Autolle on siunaantunut painoa 1,5 tonnin verran, ja huippunopeus on noin 20 km/h.

Valmis Lego-Chiron vietiin jopa VW-konsernin hallinnoimalle Ehra-Lessienin testiradalle, jossa oikea Chiron teki viime vuonna uuden ennätyksen 0-400-0 km/h -välillä. Nyt Lego-auton rattiin istahti Bugattin testikuskina toimiva Andy Wallace, joka ylsi samassa paikassa McLaren F1:llä 390 km/h:n nopeuteen jo 20 vuotta sitten. Vaikka vauhtia oli nyt reilusti vähemmän, Wallace sai toteutettua yhden unelmansa ja pääsi ajamaan oikealla Lego-autolla.