Maailman mahtavin dumpperi painaa suunnilleen yhtä paljon kuin 215 henkilöautoa!

Kun liikuteltavaa maa-ainesta on tarpeeksi paljon, kuluu sen siirtelyyn tavallisilla kuorma-autoilla pieni ikuisuus. Jos vain on tarpeeksi tilaa ympärillä, niin ratkaisu on valmistaa jättiläismäinen maansiirtoajoneuvo pelkästään tätä tarkoitusta varten.

Juttumme kuvissa esiintyvä kolossi on saanut maailman tämän hetken järeimmän dumpperin kunnian. Jätti kantaa nimeä BelAZ 75710, ja sitä valmistaa valkovenäläinen yritys. Kolossin kantokyvyllä mitattuna se on parasta mitä on saatavilla. Kuormajuhta on rakennettu perinteisesti kahden akselin varaan, mutta renkaita löytyy pareittain yhteensä kahdeksan kappaletta. Siinä on myös neliveto, sekä erikoisempi hydraulinen nelipyöräohjaus.


Kolossin pituus on yhdeksän metriä, ja pelkästään sen jättimäisten renkaiden halkaisija on ihmistä pidempi. Moottoreita löytyy kaksin kappalein, ja yhden koneen tuottama teho kutittelee 2300 hevosvoimaa. Huippunopeutta löytyy hieman yli 60 km/h, mutta eipä laitetta ole maanteille muutoinkaan tarkoitettu. Varmimmin BelAZ:iin voi törmätä maailman suurimmilla kaivosalueilla.

Suurella koolla on hintansa, ja tässä tapauksessa se tarkoittaa 340 000 kilogrammaa elopainoa. Jos keskimääräinen henkilöauto painaa suunnilleen 1600 kiloa, täytyisi dumpperin painon saavuttaakseen autoja olla yhteensä 215 kappaletta. Lavaihmeen kantokyky on kuitenkin se kaikkein vakuuttavin maailmanennätyslukema. BelAZ:in jättikokoiselle lavalle voidaan nimittäin kasata yhteensä 450 tonnia, eli miltei puoli miljoonaa kiloa maa-ainesta! Ja jos nämä myyntipuheet herättivät yhtään mielitekoja ostaa tällaista valkovenäläistä petoa itselleen, niin sellaisen saa omakseen kaupasta varaamalla noin 5,3 miljoonaa euroa ostorahaa matkaan mukaan.