Maailman pienimmässä autossa ei ole lainkaan peruutusvaihdetta.

Oletko koskaan miettinyt, mikä on maailman pienin auto? Monen veikkaus voisi olla vanha kunnon Fiat 500 50-luvulta, sillä onhan se Torinon kapeille kujille tehty melkoinen kääpiö. Oikea vastaus on kuitenkin vuosina 1962-65 valmistettu kolmipyöräinen Peel P50, joka 134cm pituudella alkaa painia jo polkupyörien kanssa samassa kategoriassa. Tämä Guinnesin maailman ennätystä hallussaan pitävä mikroauto oli itse asiassa niin pieni, että Suomessa se luokiteltiin aikanaan mopediksi.

Laitetta valmisti Peel Engineering Company Man-saarilla. P50:n erikoisuuksiin kuuluu, että siinä ei ole lainkaan peruutusvaihdetta. Sen sijaan auton takaa löytyy kahva, josta voi kätevästi sipaista auton haluttuun suuntaan. Auton siirtely tällä tavoin ei pitäisi olla ongelma, sillä koko hökötys painaa vain käsittämättömät 56 kiloa! Moottori oli alkujaan DKW:n valmistama 49-kuutioinen, josta saatiin kutiteltua 4,2 hummaa.


60-luvulla Peeliä markkinointiin autona, joka pystyy kuljettamaan yhtä aikuista ostoskasseineen. Auton ainoa ovi löytyy vasemmalta puolelta. Vekottimessa on suosittu muutenkin yhtä asiaa kerrallaan, sillä myös tuulilasinpyyhkimiä ja ajovaloja löytyy kumpaakin yksi kappale. Auton hankintahinta nykyrahassa oli noin 2000 euron luokkaa, mikä tekee siitä myös samalla poikkeuksellisen halvan.

P50:tä valmistettiin vaivaiset 50 yksilöä, joista tiedätään 27 olevan vielä hengissä. Jäljelle jääneistä kannattaa pitää hyvää huolta, sillä vuonna 2016 yksi näistä myyntiin Sothebyn huutokaupassa ennätyshintaan 176.000 dollaria, eli noin 155.000 euroa. Vuonna 2010 Englannissa alettiin valmistaa kulkinetta uudelleen. Ulkoisesti olemus on miltei sama, mutta tekniikka on kokenut muutoksia, sillä mm. peruutusvaihde kuuluu vihdoinkin varustukseen. Top Gearin hujoppi Jeremy Clarkson on todistettavasti kuskannut Peeliä, joten käsittämättömän pienestä koostaan huolimatta kulkupeli on täysin käyttökelpoinen.