Maailman pienimmästä autosta maksettiin hurja summa huutokaupassa

Floridassa sijaitsevalla Amelia Islandilla järjestettiin muutama päivä sitten perinteinen klassikko- ja arvoautojen huutokauppa. RM Sotheby’s -huutokauppakamari myi tapahtumassa mm. amerikkalaiskoomikko Jerry Seinfeldin Porsche-kokoelmaan kuuluneita menopelejä 22 miljoonalla dollarilla, mutta myös vähemmän vauhdikkaista laitteista maksettiin Floridassa varsin huimia summia.

Yksi huutokaupan erikoisuuksista oli pieni koppero nimeltään Peel P50. Brittiläinen Peel on päässyt Guinnessin ennätystenkirjaan maailman pienimpänä koskaan valmistettuna sarjatuotantoautona. Pienokaista tehtiin 1960-luvulla ainoastaan 50 kappaletta, joten kyse on todella harvinaisesta kulkupelistä sarjatuotantostatuksesta huolimatta.

Peel_2


Huutokauppakamari oli etukäteen arvioinut entisöidyn auton hinnan nousevan 75 000 ja 100 000 taalan välille. Jo tätä suuruusluokkaa oleva summa olisi ollut huima hinta pienestä Peelistä, joka maksoi uutena reilut 2000 dollaria nykyrahassa. Lopulta auton hinta kuitenkin kohosi peräti 176 000 taalaan, joka on lähes 160 000 euroa.

Hinnan taustalla on Peelin kulttiasema, johon sen on nostanut mm. Top Gear. Jeremy Clarkson ajoi eräässä jaksossa pikkuruisella Peelillä Lontoon läpi työpaikalleen. Lähes kaksimetrinen Clarkson sovittautui sisään 137 sentin pituiseen Peeliin, körötteli kopperolla ison bussin rinnalla, kantoi 59 kiloa painavan menopelin sisään BBC:n toimistoon, sovitti auton jopa hissiin ja ajoi sillä suoraan toimistoon sisään ympäristönsuojelua käsittelevään kokoukseen. Tästä tehtyä videota on klikattu Youtubessa yli 11,7 miljoonaa kertaa, eli Peelin maine on levinnyt laajalle.

Peel_3

Huutokaupassa myyty auto on yksi 26 Peelistä, joiden tiedetään olevan yhä olemassa. Pikkuruiseen kopperoon tarjottiin uutena kolmea eri väriä, eli sinistä, valkoista ja punaista. Nyt kaupaksi saadun yksilön värinä on suorastaan pelottavalta kuulostava Dragon Red, mutta suorituskyky on vähemmän hurjaa tasoa. Peeliä vie nimittäin eteenpäin yksipyttyinen mopon moottori, josta irtoaa nykymaailmassa melko vaatimattomat 4,5 hevosvoimaa. Toisaalta huutokaupassa maksettu hinta osoittaa, että myös äärimmäinen vaatimattomuus koon ja tehon suhteen voi olla melkoisen hyvä myyntivaltti.