Maksaisitko vanhasta raatokuntoisesta pakettiautosta miltei 24.000 euroa?

Classic Digest on käyttäjilleen ilmainen klassikkoautojen myymiseen erikoistunut nettisivusto. Englanninkieliset sivut saa valittua myös saksaksi ja ruotsiksi, mikä jenkkiautoja tulvillaan olevalla saitilla ei varsinkaan jälkimmäisen kielivalinnan kohdalla yllätä yhtään. Onhan Ruotsi tunnettu Euroopan Amerikkana kovanluokan Amerikanauto-harrastuneisuutensa johdosta.

Sivuilta löytyy toki muunkin maalaisia klassikkoautoja, ja yksi näistä on Los Angelesista löytyvä ensimmäisen korimallin, mutta myöhempi 21-ikkunainen VW T1 Sambabussi vuodelta 1964. Auton tekee mielenkiintoiseksi sen hinta 27.500 dollaria. Vastaavanlaisen auton tiettävästi maailmanennätyshinta viime vuodelta on 302.500 dollaria, eli noin 260.000 euroa Monterey Car weekin huutokaupassa Kaliforniassa.


Tähän nähden Classic Digestin pikkubussi olisi suorastaan rikollisen halpa, mutta tämä yksilö onkin raatokuntoinen. Siinä ei ole moottoria, suurinta osaa ikkunoita, ruostetta runsaasti ja keulakin näyttäisi ottaneen reilun pusun lyhtypylvään kanssa. Viimeksi mainittu lienee syy, miksi auto on alun alkaenkin päätynyt mätänemään nykyiseen kuntoonsa.

Toisaalta kun autoa katsoo paremmin, niin siinä on vielä potentiaalia kunnostukseen. Sambabusseja on rakenneltu paljon huonompikuntoisistakin aihioista näyttelykuntoon. Silti ei voi lakata ihmettelemästä näistä Volkkareista maksettuja hintoja. Kuinka monesta 60-luvun pakettiauton raakileesta, tai ylipäätään monestako kyseisen vuosikymmenen hyväkuntoisestakin autosta kehtaisi pyytää vakavissaan 24.000 euroa? Ei siis ihme, jos jossain Facebookin Metsälöytö-ryhmissäkin syntyy aina pienimuotoinen metakka, kun joku on sattunut lähettämään kuvia metsästä löytyneestä vanhasta Volkkarin pakusta. Raha ei aina ole setelien tai muovisen kortin muodossa. Joskus se on myös kasa ruostunutta peltiä, jossa on ollut iso VW-rinkula nokalla.