Matchboxin leikkiauto 13.000€. Hot Wheelsin vanha pikkuauto 125.000€. Lamborghini pienoismalli 7.5 miljoonaa euroa. Huh huh, nyt on arvokkaita pienoisautoja!

Pikkuautoja, leikkiautoja ja pienoismalleja pelkästään arvottomina lasten leluina pitävien kannattaa nyt jos koskaan tarkistaa asennettaan. Tässä jutussa on nimittäin listattuna eräitä maailman arvokkaimpia pienoisautoja, joista monet ovat huomattavasti kalliimpia kuin uudet henkilöautot.

8. Matchbox Magirus Deutz –nosturiauto (1967)

Tämän pikkuisen metallisen ruskean Magiruksen arvo huippukunnossa laatikoineen on tänä päivänä noin 13.000 euroa. Suomessa jossain Facebookin pienoismallikirppiksellä tosin voisi tulla katkeria kommentteja jo muutaman kymmenen euron hintapyynnöstä, joten tällaisten harvinaisuuksien oikea myyntikanava on tietenkin kansainvälinen Ebay-huutokauppasivusto.


7. Hot Wheels Beatnik Bandit

Julkaistu aikanaan Sweet 16 –nimisessä sarjassa. Auto esittää futuristista lasikuituista rodia kuplakattoineen. Vaaleanpunainen värivaihtoehto tehtiin, jotta tytötkin olisivat kiinnostuneet pikkuautoista. Valitettavasti juoni ei toiminut, vaan valmistusmäärät jäivät alhaisiksi. Tästä todisteena tämän päivän vaatimaton hintalappu: 15.000€.

6. Ferrari 250 GTO

Kalliiden autojen lista pienoismallitasollakin pitää sisällään tietenkin vähintään yhden Ferrarin. Tämä tosin on listamme ainoa auto, jota saa uutena kaupasta. Valmistaja on Amalgam, mittakaava 1:8 ja hinta 18.000€.

5. Dinky Delivery Van Type 22 ”W.E. Boyce”

Vanhat Dinky-autot ovat erityisen haluttuja keräilijöiden keskuudessa. Dinky-lelut saivat alkunsa Meccano-lelujen vanavedessä, ja oli tarkoitettu alkujaan pienoismallirautateiden rekvisiitaksi. Tämän ennen toista maailmansotaa valmistetun pikkuauton arvo on noin 22.000 euroa.

4. Tomica Z432 Datsun

Kun oikein haluaa kunnioittaa pienois- ja leikkiautoja voi lopputulos olla tällainen: Aidosta platinasta valmistettu pikkuauto, jonka valmistus kestänyt yhden kuukauden! Tämä teos tehtiin vuonna 2010 juhlistamaan leluvalmistaja Tomican 40-vuotisuraa. Pikkiriikkisen auton / korun / taide-esineen arvo oli valmistumishetkellä noin 80.000 dollaria, eli nykyrahassa noin 70.000 euroa.

3. Volkswagen Beach Bomb

Tämä rantapommi on melkoinen paukku ainakin arvoltaan: 125.000 euroa. Hot Wheelsin prototyyppi vuodelta 1969 perästä pilkistävine surffilautoineen. Auton ostaja voi lohduttautua, että tämä T2 ”terroristivolkkari” pienoiskoossa on selvästi edullisempi kuin oikea vastaava ennätyshintainen ”hippipaku” 1:1-koossa. Maailman kallein Volkswagen T1 vuodelta 1963 myytiin nimittäin huutokaupassa hintaan 198.000 dollaria.

2. 40-vuotis Hot Wheels

Tämä Hot Wheelsin nelikymppinen pistää vielä Tomicaakin paremmaksi. Auton arvosta pitävät huolen 18 karaatin valkokullasta tehty kori, 1388 sinistä timanttia, 988 mustaa timanttia, 318 valkoista timanttia ja 8 rubiinia. Auton arvo on noin Tampereen Lukonmäestä löytyvän rivarikaksion verran, eli 140.000 euroa.

1. Lamborghini Aventador Gold

Kaikille niille miljonääreille, joiden mielestä edelliset ”lasten lelut” ostetaan juomarahoilla löytyy vielä vaihtoehto. Tämä Lambo on mittakaavaltaan 1:18, ja päällystetty kullalla. Auton arvo on 7.5 miljoonaa euroa, mikä tekee siitä maailman kalleimman pienoismalliauton. Ei muuta kuin Huuto.net-myyntiin toivoen että joku ”rahamieskeräilijä” tarjoaisi sen sata euroa…