Mersu säätää taas mallinimiään – AMG Sporteista tulee nyt ”aitoja” Mercedes-AMG:itä

Mercedes ja BMW joutuivat vuosikausia katselemaan vierestä Audin sporttimallien menestystä. Ingolstadtissa oli tehty strategisesti fiksu päätös jakaa urheiluversiot RS- ja S-brändien alle, jolloin todella tulisten RS-versioiden alapuolella saatiin myytyä hieman laimeampia S-malleja. Bemarin M-autot ja Mersun AMG:t kilpailivat RS-Audien kanssa, mutta Ässille ei löytynyt pitkään aikaan vastineita BMW:n ja Mercedeksen mallistoista. Bemari lanseerasi jokunen vuosi sitten M Performance -autonsa, jotka heittivät haasteen S-Audeille. Mersu yritti samaa AMG Sportin avulla, mutta koko alabrändi on jäänyt varsin tuntemattomaksi.

Niinpä ei ole suuri yllätys, että Mercedes luopuu nyt AMG Sport -nimestä. Esimerkiksi C-sarjalaisten kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että aiempi C 450 AMG Sport muuttuu ”aidoksi” Mercedes-AMG C 43:ksi. Tuplaturbokuutosella varustettu auto jättää silti tuntuvan hajuraon mallistoon varsinaiseen kuninkaaseen, eli tupla-ahdetulla veekasilla tykittävään C 63:een. C 43:ssakin on toki lähes 370 heppaa, eli silläkään ei tarvitse olla tientukkona. Myös uudesta E-luokasta on tulossa vastaava E 43.

C


Mersu on soutanut ja huovannut muutenkin nimiensä kanssa, ja esimerkiksi entinen SLK tunnetaan faceliftin jälkeen SLC:nä. Aiemmin autosta tarjottiin vaparikasilla varustettua SLK 55 AMG:tä, mutta se jäi kasvojenkohotuksen myötä historian lehdille. Tilalle tulee Mercedes-AMG SLC 43, jossa käytetään samaa tekniikkaa kuin C 43:ssa. Tässä tapauksessa edeltäjän saappaisiin astuminen voi tuottaa vaikeuksia, koska veekasin murinoiden lisäksi autosta on kadonnut yli 50 heppaa tehoa. Suoritusarvojen luvataan silti olevan lähes ennallaan.

AMG Sportien uudelleennimeäminen 43-numerosarjalla tuo myös mukanaan sen vaaran, että AMG:n pienimmät ”aidot” tykit sotketaan niihin. A-luokan, CLA:n ja GLA:n tehokkaimmat versiot tunnetaan nimittäin 45-sarjalaisina, ja ne kuuluvat luokkansa puhdikkaimpiin autoihin. Nyt lanseerattava 43-numerosarja saattaa siis tehdä pikkutykkien imagolle hallaa. Tehojen osalta marssijärjestys toki säilyy, koska Mercedes-AMG 45:issä on yli 380 hevosvoimaa.

Jotta koko homma ei menisi liian selkeäksi, voidaan vielä todeta, että Mersu muutti hiljattain myös kaikkien ”aitojen” AMG-mallien nimeämiskäytäntöä. Esimerkiksi aiemmin Mercedes-Benz C 63 AMG:nä tunnetun auton uusi versio on nimeltään Mercedes-AMG C 63.