Metallican James Hetfieldin custom-auto on todellinen muotoilun mestariteos

Tyylitaju on jotain, mitä kaikilla ei ole. Sitä ei voi ostaa rahalla. Vaikka lompsa olisi kuinka paksu tahansa, kulkee huono maku mukana tuloista riippumatta. Makuja on tietenkin monia, mutta toisilla vain tuntuu olevan enemmän silmää kauneudelle. Musiikkimausta riippumatta on melko kiistatonta, että Metallican keulahahmo James Hetfieldin kokoelmista löytyy auto, jonka muotoilu on poikkeuksellisen tyylikästä.

Vaikka ei erityisemmin pitäisikään ”vanhojen autojen” muotokielestä on Hetfieldin ”Black Pearl” custom-autossa sitä jotain. Auto on käytännössä tyhjästä luotu yhdenlainen kunnianosoitus virtaviivaisen tyylisuunnan 30-luvun autoille. Näistä pisaranmallia teemanaan hyödyntävistä autoista mainittakoon esimerkiksi Talbot Lago, Bugatti Atlantic Coupe ja Auburn Roadster. ”Mustan helmen” perintö elää näissä vahvana, ja on itse asiassa osin jopa kauniimpi auto kuin äärimmäisen arvostetut esikuvansa.

Hetfieldin auto sai alun perin alkunsa vuosimallin 1948 Jaguarina, josta ei ole kuitenkaan enää jäljellä kuin osia rungosta. Auton kori on käsityönä muotoiltu alumiinista. Työstä on vastuussa Etelä-Kaliforniassa vaikuttavat Marcel ja Luc De Day -nimiset taitajat, jotka kuuluvat maailman parhaisiin alansa ammattilaisiin. Black Pearlin kaltaisen auton valmiiksi saattamiseen ei maailmasta montaa yhtä taitavaa tekijää löydy, joten Hetfield on tuskin pihistellyt auton valmistuskustannuksissa.


Metallican nokkamies on itse kuvaillut autonsa luojien lahjoja monin ylistyksin. Itsekin artistina hän ymmärtää sitä intohimoa, omistautumista ja täydellisyyden tavoittelua, mitä tällaisen luomuksen synnyttäminen vaatii. Hetfield sanoo olevansa nöyrin mielin ihmetellessään, kuinka pienelle paperille tehdyistä luonnoksista saatiin aikaan jotain näin uskomatonta. Kaikille autoa ihmetteleville onkin hyvä kertoa, että autossa nähdyt taitavasti muotoillut alumiinipellit ovat kaikki olleet alun perin suoraa metritavaraa.

Pellin alla lymyilee 375 hevosvoimainen ja 302 kuutioinen Fordin kasi. Tässä autossa ei ole kuitenkaan kyse siitä, kuka vetää pisimmän viivan asvaltille lähdettäessä valoista. Kaiken takana on tyyli, eikä suoraan sanottuna Metallican kaltaisen yhtyeen jäsenelle voisi kuvitella sopivampaa kiesiä. ”Musta helmi” onkin voittanut vuonna 2014 Goodguys-tapahtuman vuoden custom-auton tittelin 2014. Palkintokaappiin voidaan lisätä myös Sam Barris -voittopokaali, kuten myös erittäin korkeatasoisen autotapahtuman Custom d’Elegancen pääpalkinto.