Michael Douglasin tähdittämä kasarileffa Black Rain sopii motskarimiehen viikonloppuviihteeksi

Hollywoodissa moottoripyöräaiheiset elokuvat ovat armotta jääneet autopitoisten leffojen varjoon. Siinä missä autoilla on tunnetusti kaahattu useammassakin leffassa voi aidosti pätevän motskarileffan nimeäminen olla jo haastavampaa. Yksi kaikkien aikojen klassikkoleffoista on tietenkin Dennis Hopperin ohjaama Easy Rider vuodelta 1969, mutta löytyy sentään joitain tuoreempiakin rainoja moottoripyörien ystäville.

Suuresti ihailemani, ja mainoselokuvilla kannustimensa ansainneen Ridley Scottin (Alien, Blade Runner, Gladiaattori) vuonna 1989 ohjaama Black Rain ei varsinaisesti ole moottoripyöräleffa, vaan pikemminkin eksoottiseen ja neonhohtoiseen Japaniin sijoittuva ns. poliisikamuleffa. Poliisien keskinäisestä kemiasta kumpuavat leffat oli suosittu lajityyppi 80-luvulla, kuten jokainen Tappavan aseensa nähnyt tietää.


Mustassa sateessa Michael Douglasin esittämä poliisi matkaa Japaniin mafiarikosten maailmaan, ja vastoinkäymisten jälkeen lopulta ystävystyy sikäläisen kollegan kanssa. Huomionarvoista elokuvassa on, että moottoripyörät niin jenkkien Harrikasta sikäläisiin Suzukeihin saavat harvinaisen paljon ruutuaikaa, joten leffan motojen bongaamisesta voi tehdä vaikka juomapelin kaveriporukan kera.

Tässä upeasti filmatisoidussa, ja Blade Runnerin visuaalisella tyylillään mieleen tuovassa elokuvassa on vahva asetelma amerikkalaisen ja japanilaisen kulttuurin toimintatapojen välillä. Jenkkien ronskit otteet ovat leffassa koetuksella aasialaisen pidättäytyväisyyden kanssa. Asetelmaa korostetaan heti elokuvan alussa Douglasin ottaessa kisaa Harley Evo Sportsterillaan Suzuki GSX 1100F kanssa. Douglasin esittämä poliisi kokeekin Japanin maaperälle astuttuaan kulttuurishokin kaikella voimalla.

Taustalla soljuu tuolloin vielä tuntemattoman säveltäjäneron Hans Zimmerin (Pirates of the Caribbean, Yön ritari) elektroninen soundtrack, joka lopputeksteihin päästyään tarjoaa 80-luvun voimarockballadia parhaimmillaan. Suosittelen lämpimästi, jos pätkä sattuu tulemaan Netflixiltä, tai osuu käteen divarin laareissa.