Mielipide: Hyvä veli ajaa kelakyydillä

Suomessa on virallisen liturgian mukaan maa vailla korruptiota, mutta pinnan alla hyvä veli kähmii minkä pystyy. Kepun nuorisosäätiö kierrättää rahaa Viron kautta (protip: ei suorana tilisiirtona omalle tilille), kansanedustajat nostavat sopeutumiseläkettä vaikka käyvät salaa töissä, ja tietysti julkiset hankinnat varmistetaan kavereille. Viimeisemmän iltalypsyn mahdollisti Kela, joka kilpailutti taksikyydit juuri ennen markkinoiden avaamista kilpailulle. Hyvin toimittu!

Taksikilpailu vapautumassa

Taksiliikenne on ollut Suomessa tarkkaan säännösteltyä. Viranomainen on päättänyt kuka saa ajaa, milloin saa ajaa ja mihin hintaan saa ajaa. Luonnollisesti sääntely on näkynyt asiakkaille kovina hintoina ja tarjonnan heilahteluna, kun autojen määrä ei perustu kysyntään vaan ELY-keskuksen virkamiehen näkemykseen kyydin tarpeista. Tiukka sääntely on myös johtanut porsaanreikien etsintään, ja mm. museoautoja on valjastettu taksikäyttöön.

Ala on lopulta avautumassa kilpailulle heinäkuun alussa. Sen jälkeen taksilupia on tarjolla ilman määrärajoituksia halukkaille, minkä odotetaan merkittävästi laskevan kyytien hintoja. Samalla markkina avautuu aiemmin laittomiksi tulkituille palveluille, kuten Überille.


Kelan iltalypsy

Vuonna 2017 Kela korvasi 2017 noin 3,3 miljoonaa taksimatkaa, joista syntyi kustannuksia yhteiskunnalle 153 miljoonaa euroa. Kulut ovat koko ajan kasvussa, joten seuraavien kolmen vuoden aikana rahaa palaa liki puoli miljardia. Kilpailun vapautumisen myötä tarjolla olisi miljoonasäästöt.

Mitä tekee Kela kilpailun vapautumisen alla? Tietenkin kilpailuttaa kyydit kolmelle seuraavalle vuodelle vanhan mallin mukaan! Temppu tehtiin juuri viimeisellä mahdollisella hetkellä ennen uusien, edullisimpien toimijoiden pääsyä markkinoille.

Tällä tempulla varmistettiin ylihintaiset taksikyydit seuraaviksi kolmeksi vuodeksi. Kysyn vaan kenen taskuun raha valuu? Kuka nuolee hillotolppaa?

Ihmettelen, miten kukaan voi näiden temppujen jälkeen uskoa, että julkisella sektorilla osataan käyttää verorahat viisaasti. Samaan tapaan tulevaa sote-uudistusta ajetaan kuin käärmettä piippuun ainoastaan siksi, että maakuntien kepulaisille riittää meheviä suojatyöpaikkoja, joissa mussuttaa viineriä veronmaksajien piikkiin.

Elämä on kivaa kun kelakyydillä ajaa.