Miksi kissat inhoavat autossa matkustamista?

Jokainen kissanomistaja tietää, että pienen karvaisen vesselin kuskaaminen autolla ei ole kaikkein aurinkoisinta hommaa maan päällä. Toisin kuin useimmat koirat kisut kokevat matkustamisen epämiellyttävänä. Mitään yksittäistä vastausta kissojen aivoitukseen tässä asiassa ei ole olemassa, mutta tutustumalla kissojen sielunelämään hieman tarkemmin voimme ymmärtää paremmin kissan aloittamaa naukumiskonserttia auton takapenkillä.

Suurin vastaus kissojen käytökseen piilee niiden luontaisessa tavassa elää rutiinien varassa, joka periytyy tuhansien vuosien päähän. Kissa on tunnetusti ollut länsimaissa vähemmän aikaa ihmisen lemmikkinä sisätiloissa koiraan nähden. Kissojen esi-isien elämä pohjautui yksinäisyyteen ja reviirinsä merkkaamiseen, mikä on kokenut dramaattisen muutoksen.

Kissan negatiivinen reagoiminen automatkaan ei välttämättä koske erityisesti autoa itsessään, vaan enemmän ympäristön muuttumista. Vaikka matkustaminen ei ihmiselle olekaan mikään iso juttu täytyy muistaa, että monet kissit viettävät suurimman osan ajastaan joko sisäkissoina tutussa ympäristössä, tai omanpäänsä mukaisesti reviirillään ulkokissoina.


Vaikka jotkut kissat voivat aidosti kärsiä matkapahoinvoinnista, voi taustalla piillä yksinkertaisesti stressaavan tilanteen mukanaan tuoma hermostuneisuus. Ihminen voi laittaa itsensä kissan asemaan, jos joku jätti tulisi ja mitään kyselemättä pakottaisi pieneen häkkiin, ja asettaisi auton takapenkille möllöttämään. Paras kikka kissan rauhoittamiseksi automatkan ajaksi on ottaa mukaan joku kisun kanssa takapenkille juttelemaan mukavia. Temppu on sama kuin pienten lasten kanssa, eli viedään huomio ikävästä asiasta johonkin aivan muualle.