Muistatko vielä 80-luvun motskarisarjaa nimeltä Katuhaukka?

80-luku oli supersankarien vuosikymmen. Animaatiopuolella jylläsivät sellaiset nimet kuin Transformers, Turtles ja Masters of the Universe. Näyteltyjen tv-sarjojen puolella kirjo oli jokseenkin maanläheisempi. Sankarit eivät näissä olleet aina yliluonnollisen mahtavia, sillä animaation keinot mahdollistivat paremmin mitä mielikuvituksellisemmat hahmot. Ritariässä ja Ihmemies olivat kuitenkin nekin yhdenlaisia sankareita tahoillaan. Ensiksi mainitun suosion vanavedessä televisioruutuihin ilmestyi myös eräänlainen spin-off, jossa Pontiac Trans Am vaihtui kaksipyöräiseen mustaan motskariin.

Street Hawk, suomeksi Katuhaukka, oli vuonna 1985 valmistettu amerikkalainen tv-sarja. Pahasti flopannut sarja oli ABC-kanavana tuotantoa, ja sitä nähtiin tuoreeltaan myös Suomen televisiossa. Sarjaa tehtiin vain yksi tuotantokausi 13 jakson voimalla. Sarjan samankaltaisuus Knight Rideriin oli silmiinpistävää aina samantyylisestä alkuintrosta ja syntikkamusiikeista lähtien. Päähenkilö oli Rex Smithin esittämä Jesse Mach –niminen entinen moottoripyöräpoliisi, joka oli loukkaantunut virkansa puolesta, ja palkattu huippusalaiseen tehtävään taistelemaan rikollisuutta vastaan.


Sarjan Robocop-henkisessä rikollisten jahtaamisessa tärkein oli tietenkin raskaasti modifioitu ja aseistettu tummanpuhuva moottoripyörä, joka möreä-äänisen introselostajan mukaan pystyi ”uskomattomiin 300 mailin tuntinopeuksiin”. Vaikka juonikuvio kuulostaa aikuisen korvaan tyypilliseltä Hollywoodin unelmatehtaan lapselliselta jargonilta, tuntui sarja pikkujätkästä luonnollisesti mielenkiintoiselta. Sarjassa oli nimittäin kaikkea mitä silloin saattoi toivoa: vauhtia, yliluonnollisen hieno kulkupeli, toimintaa ja tyylikästä 80-lukulaista yökuvausta neonvalojen sykkeessä.

Jo 60-luvun lopulta asti vaikuttaneen saksalaisen elektronisen musiikin pioneereihin lukeutuneen Tangerine Dream –yhtyeen tunnus oli Ritariässää nopeatempoisempi ja entistäkin elektronisempi, ja siinä oli jo kaikuja 90-luvun tulevasta tekno- ja dancebuumista. Myös itse moottoripyörä oli näyttävä. Ensijaksossa se oli vuosimallin 1983 Honda XL500 trailbike, joka myöhemmissä episodeissa vaihtui saman valmistajan vuotta tuoreempaan XR500-malliin. Lisäksi stunt-kohtauksissa käytettiin tehokkaampia CR250-pyöriä.

Futuristisen taistelupyörän ulkonäkö oli saatu aikaiseksi loihtimalla korin osia lasikuidusta. Useissa vauhdikkaammissa kohtauksissa saattoikin lasikuidun palat lennellä, kun pyöriä täytyi jatkuvasti korjata saatujen vaurioiden mukaisesti. Katuhaukasta ei kuitenkaan tullut Ritariässän kaltaista menestystarinaa. Sarjasta tehtiin vain joitain vähäisiä lisenssileluja, jotka luonnollisesti ovat tänä päivänä melkoisia harvinaisuuksia. Allekirjoittaneelta sellainen kuitenkin löytyy, kun lasivitriinissä pönöttää pieni aito muovinen Street Hawk –motskari, joka muutaman euron kirppislöytönä on muistoksi lapsuussarjasta matkaan lähtenyt.