Murhista syytetyn O.J. Simpsonin Ford Bronco on Amerikan kuuluisimpia autoja

Mitä tehdä, kun autonvalmistaja haluaa mahdollisimman paljon huomiota automallilleen? Laitetaan murhista syytetty kuuluisuus pakenemaan autolla moottoritietä pitkin kannoillaan lukematon joukko poliisiautoja! Näin tapahtui kesäkuun 17. päivänä vuonna 1994 Kalifornian lämmössä, kun 95 miljoonaa amerikkalaista tuijotti herkeämättä televisoistaan tosielämän realitya. Jotta katsojien käsittämätön määrä saisi jonkinlaiset mittasuhteet, samana vuonna Yhdysvaltojen suosituinta tv-ohjelmaa Super Bowlia katsoi vastaanottimistaan 111,3 miljoonaa katsojaa.

Tapauksesta on kulunut pian 26 vuotta, mutta edelleen ainakin amerikkalaisille vuosimallin 1993 valkoinen Ford Bronco on eräs kuuluisimpia ”teeveestä tuttuja” henkilöautoja. Suoritus on melkoinen, sillä piikkipaikalla sanotaan usein majailleen presidentti John F. Kennedyn kuuluisan Lincoln Continentalin. Huomiota herättävää on, että molemmat autot ovat Fordin automalleja.


Broncon lopunaikojen kuuluisuudesta saadaan kiittää ja syyttää entistä amerikkalaisen jalkapallon ammattilaispelaajaa Orenthal James ”O.J.” Simpsonia, joka tunnetaan myös Mies ja alason ase –trilogian etsivä Nordberginä. Kuuluisan takaa-ajon aikoihin Simpsonia syytettiin entisen vaimonsa ja tämän miesystävän murhasta. Sekavien oikeusvaiheiden ja miehen myöhemmän rikollisen menneisyyden johdosta tapaus on muuttunut osaksi populaarikulttuuria, ja onpa miehen ohjastama Bronco nähty mm. vuoden 1997 ensimmäisessä Carmageddon-videopelissä.

Ford Bronco on automallina eräs Fordin pitkäikäisimmistä, ja sitä valmistettiin vuosien 1965-1996 aikana. Simpsonin vaikutus mallin tuotannon päättämiseen oli minimaalinen, sillä Broncon myyntiluvut olivat vuonna 1994 reilut 33 000 autoa, ja viimeisen tuotantovuoden luvut ylittivät vain vaivoin 34 000 myytyä Broncoa.

Lienee sanomattakin selvää, että Pohjois-Amerikan automarkkinoilla Fordin kokoinen autojätti ei ollut tyytyväinen näihin lukuihin. Ford korvasikin mallin vuonna 1997 neliovisella Expedition-mallillaan, joka oli kilpailukykyisempi Chevroletin Blazer ja Dodge Ramcharger –malleja vastaan käydyssä taistossa. Vaikka mallin eniten julkisuutta saanut viides sukupolvi jäikin toistaiseksi viimeiseksi, on jo Fordilta julkistettu ikonisen auton tekevän paluun vielä tämän vuoden aikana. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, löytyykö uudesta Broncosta kenties ”O.J.”-juhlamalli, jonka mukana seuraa murhaoikeudenkäynnistäkin tutut tekopaikalta kadonneet käsineet ja veitsi…