Myyttinen Route 66 vie ikimuistoiselle matkalle halki entisajan Amerikan.

Oletko joskus unelmoinut matkasta pyhien peltilehmien maahan Amerikan Yhdysvaltoihin? Mikään tuskin olisi hienompi tapa kokea pala muinaista americanaa, kuin vuokrata 50- tai 60-luvun Amerikanpelti kiesiksi, ja suunnata legendaariselle Route 66 –maantielle. Kyseisestä vanhasta Yhdysvaltoja poikittaissuunnassa halkovasta valtaväylästä on tullut populaarikulttuurissa käsite, jonka voi ostaa koristamasta vaikka Hot Rod & Rock Show –torimyyjän t-paitaa. Voisiko myyttiseksi ikoniksi noussut vanha maatienpätkä mitenkään lunastaa siihen kohdistettuja odotuksia?

Ensinnäkin on syytä puhua historiallisesta Route 66 –reitistä, joka kulkee mutkitellen ja kapeampana kuin nykyiset monikaistaiset valtatiet. Route 66 lakkautettiin virallisesti vuonna 1985, mutta sen jäljelle jääneet osat ovat sittemmin löytäneet ansaitusti takaisin karttoihin. Tie vie aina Los Angelesista Chicagoon saakka maan toiselle laidalle, ja pituutta reitille kertyy tarkalleen ottaen 3940 kilometriä. Aikaa reissuun olisi siten hyvä varata ainakin parisen viikkoa. Jos haluaa nähdä entisaikain tyylisiä isoja neonkylttejä tien varrella, ruosteisia rekkapysäkkejä keskellä erämaata, tai muuten vain kokea legendaarisen Easy Rider –motskarileffan viitoittamia maisemia, olisi Route 66 ainoa oikea määränpää.


Ennen kuin tietä edes tunnettiin nimellä Route 66, ja kauan ennen kuin se päällystettiin vuonna 1926, tie tunnettiin yhtenä Amerikan ensimmäisinä osavaltioiden kulkevana läpikulkureittinä. Suuren laman aikoihin 30-luvun alussa sadat tuhannet perheet lähtivät paremman elämän toivossa Amerikan viljelmien sydänmailta kohti Kaliforniaa, ja haaveissa siintäviä teollistuneita kaupunkeja. Tie tunnettiinkin vedenjakajana ruraalisen ja kehittyneemmän Amerikan jakajana, joka kuljetti ihmiset ”ruostemailta” (Rust Belt) kohti aurinkoisempaa aluetta (Sun Belt).

Vaikka Route 66 ei olekaan enää vuosiin ollut Amerikan tärkein liikennereitti, on se säilyttänyt värikkään menneisyytensä, ja upeiden maisemiensa johdosta vankan aseman maan historiassa. Route 66 antaa tänäkin päivänä mahtavan poikkileikkauksen maahan, jota ei voi käsitellä yhtenäisenä alueena. Tie vie aina Illinoisin maissipelloilta Los Angelesin auringossa kylpeville hiekkarannoille. Matkalla kohdataan äitiluonnon suuria monumentteja, kuten massiivinen Grand Canyon, intiaanien perillisten kommuunit lounaissuunnan aavikkomailla ja Oklahoman pikkukaupunkialueet.

Olipa sitten puhtaasti kiinnostunut Amerikan historiasta, etsimässä kadonnutta aikaa, tai vain suuresta rakkaudesta vanhoja Jenkkiautoja ja elämäntapaa kohtaan, niin Route 66 kuulostaa siltä Hollywoodin markkinointikoneiston luomalta elämykseltä, johon olisi syytä säästää jokaisesta tilipussista palanen haaveen toteuttamiseksi.