Näin sujuu ilmiliekeissä olevan auton sammutus – Pihlavan VPK näyttää mallia

Tulipalo on aina vaarallinen tilanne ja sen sattuessa on hyvä tietää miten toimia oikein. Autopalosta tekee vieläkin vaarallisemman autossa olevat palavat nesteet sekä niiden että auton muiden osien palamisesta syntyvät myrkylliset kaasut.

Jos auto alkaa ajaessa tupruttelemaan savua muualta kuin pakoputkesta, on auto syytä pysäyttää välittömästi turvalliseen paikkaan. Ensimmäisenä on syytä huolehtia autossa olevat henkilöt mahdollisimman nopeasti ulos ja soittaa apua.

Jos autosta löytyy sammutin, niin palonalkua voi yrittää sammuttaa itse, esimerkiksi raottamalla konepeltiä ja suuntaamalla sammuttin pellin raosta moottoritilaan. Tämä on kuitenkin järkevää vain siinä vaiheessa, kun palo on vasta alkutekijöissään. Mikäli auto on jo ilmiliekeissä, on syytä pysyä kaukana, huolehtia ympäristön turvallisuudesta ja odottaa palokuntaa.


Palamisen aikana autosta saattaa kuulua koviakin pamauksia, jotka ovat usein peräisin renkaista ja turvatyynyistä, mutta auto harvemmin räjähtää elokuvamaisesti.

Videolla nähdään Pihlavan VPK:n suorittama autopalon sammutusharjoitus, jossa palo on jo siinä vaiheessa, kuin se yleensä on palokunnan saapuessa paikalle, eli auto on jo ilmiliekeissä. Auto palaa melkoisella voimalla ja sammutus ei ole mikään läpihuutojuttu.

Harjoitus järjestettiin Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella Porissa 29.02.2016. Auto sytytettiin palamaan ja sammutusauto RSA151 sekä säiliöauto RSA153 tulivat paikalle auton ollessa täyden palamisen vaiheessa.