Nalle, päivänkakkara, räkäklimppi… Tässä hirveännäköisiä autonvanteita eri vuosikymmeniltä!

Jokainen on joskus nähnyt sellaiset vähintään kerran elämässään. Ne aiheuttavat puistatusta, huimausta ja nostavat mahanesteen makuisia kokkareita kitalakeen. Katse tekee mieli kääntää kauas pois, mutta sormien välistä tekee mieli vielä kerran vilkaista näkemäänsä. Kyllä, nyt puhutaan toinen toistaan kamalimmista autonvanteista. Mutta miten asiasta voisi kertoa rakkaalle ystävälleen, jonka Audi TT:stä löytyisi jotkin seuraavista kaunottarista?

60- ja 70-luvuilla nähtiin melko samanlaisia vanteita, mitä nyt muskeliautovillityksen jälkimainingeissa tuli markkinoille useita eriasteisia sporttivannevirityksiä. Yksi laajemmalle levinneistä oli kärrynpyörästä apinoitu vannetyyppi, jollaiset saattoi löytää vaikka tuunatun Taunuksen alta pyörimästä. 80-luvullakin saman tyyppistä vannetta saattoi nähdä myös piskuisen Suzuki Samurain kiekkoina.


Pimeällä 80-luvulla vannehommat alkoivat karata lapasesta. Kasariin kuuluivat erilaiset American Racing –kiekot, joita sai eri värein varustettuina mitä ihmeellisimmillä muodoilla. Eräs näistä kantaa nimeä AR-39, ja näyttää sipulileikkurin terältä. Vanteessa on kaikuja myös 80-luvun Vetten vanteesta, mikä ei ole ollenkaan huono asia.

90-luvulla asiat menivät entistäkin kammottavampaan suuntaan. Edellisen vuosikymmenen terävistä linjoista muokattiin pyöreämpiä, ja ainakin allekirjoittanut muistaa 90-luvun vanteista monta kananlihan ihonpintaan kasvattavaa luomusta. Vai laittaisitko Bemarisi alle nämä Primax 315 –kiekot?

Entä mitä mieltä olet tästä nallea esittävästä ”Ronal Bear”-vanteesta vuodelta 1991? Vanne on itse asiassa jo niin karmiva, että siinä on jotain selittämättömän kiehtovaa. Ikään kuin vanteiden Saab 96.

Tai miten olisi tämä Kiasmasta tahi Salvador Dalin taulusta karannut American Racing 636 kromattu kuusipuolainen räkäklimppikaunotar?

Nalle-vanteet eivät olleet ainoita vanteiden feminiinisen vallankumouksen edustajia. Tässä olisi ollut vaikka New Beetlen alle aidot päivänkakkaravanteet!

Ja mikäli erehdyit luulemaan, että nykyään tehdään vain tyylikkäitä vanteita, on tämä viimeinen ehdokkaamme todiste jostain aivan muusta. Ei muuta kuin 2000-luvun Status Grinderit Avensiksen alle pyörimään, bassonräminän alle hukkuva Martti Vainaan Pelimies soimaan ja nakkikioskin kulmilta lippis vinossa naista vonkaamaan!