Nebraskan poliisin ei tarvitse tyytyä tylsään nykyautoon – vuoden 1993 Mustang viisilitraisella kasilla on edelleen virkakäytössä

Ford Mustang kutistui vain varjoksi entisestään 1970-luvun puolessavälissä, kun öljykriisin aikaan lanseerattu Mustang II astui näyttämölle. Paljon aiempaa pienempi ja taloudellisempi poniauto vetosi kuitenkin hyvin ostajiin, joten kompakteista mitoista pidettiin kiinni Mustin seuraavassakin sukupolvessa. Vuonna 1979 esitelty Mustang tunnetaan Fox-korimallina, ja muotoilultaan sen saattoi sekoittaa jopa saman ajan Escortiin.

Fox-korinen Mustang ei tarjonnut kovin lentäviä linjoja koko 15-vuotisen elinkaarensa aikana, mutta suorituskyvyn osalta siirryttiin oikeaan suuntaan jo 1980-luvulla. Turbonelosella varustetun SVO-erikoismallin lisäksi tarjolla oli vanha kunnon veekasi, jolla oli iskutilavuutta viiden litran verran. Tavallisen 5.0-version lisäksi Ford valmisti poliisikäyttöön suunniteltua SSP-erikoismallia, jota oli vahvistettu monin tavoin rankkoja virkatehtäviä silmällä pitäen.

Vuosina 1982-1993 valmistettua SSP:tä vauhditti Windsor-nimellä tunnettu kasi, josta irtosi 225 heppaa ja 372 newtonin maksimivääntö. Lukemat eivät nykyään päätä huimaa, mutta omana aikanaan SSP-Mustangia mainostettiin varsinaiseksi Porschejen kauhuksi takaa-ajotilanteissa. Huippuja riitti yli 225 km/h:n verran, joten Mustangilla olisi sanansa sanottavanaan vielä tänäkin päivänä.


SSP erosi tavallisista 5.0-malleista monin tavoin. Öljylle ja vaihteistolle oli omat jäähdyttäjänsä, ja pohjalevykin oli saanut vahvistuksia. Myös laturi oli järeämpää tavaraa, ja sama koski jousitustakin. Peränä palveli 8,8-tuumainen versio, joka oli tehty kestämään virkakäytön rasituksia. SSP-Mustangeja valmistettiin noin 15 000 kappaletta, ja ne ovat nykyään haluttuja keräilykappaleita rankasta menneisyydestään huolimatta.

Suurin osa SSP-Musteista on siirtynyt eläkkeelle jo ajat sitten, mutta USA:n Nebraskan poliisilla on edelleen tällainen auto virkakäytössä. Vuoden 1993 Mustista julkaistiin Facebookissa kuva, jossa se on täysissä poliisivarusteissa uudehkon Dodge Chargerin ja Hyundai Sonatan perässä. Autoa hyödynnetään lähinnä paraateissa, esityksissä ja kouluvierailuilla, mutta välillä se pääsee edelleen partiokäyttöönkin. Nebraskan poliisi voisi saada Mustangistaan hyvät rahat, jos se päätettäisiin jossakin vaiheessa myydä modernimman kaluston tieltä.