Nissanin ovea ei kannata paiskoa liian lujaa kiinni – muuten airbag voi räjähtää

Nissan Versa ei sano suurimmalle osalle eurooppalaisista mitään, mutta kyseessä on vähemmän sulavalinjainen pikkusedan, jota on myyty huomattavia määriä jenkkimarkkinoilla. Nyt USA:n liikenneturvallisuusviranomainen NHTSA on aloittanut tutkimukset, jotka liittyvät lähes 253 000 Amerikan teillä liikkuvaan Versaan.

Tutkinnan kohteena on auton airbagien räjähtäminen tilanteissa, joilla ei ole mitään tekemistä kolarien kanssa. Useat Versan omistajat ovat nimittäin joutuneet katsomaan vierestä, kun pikku-Nissanin turvatyynyt ovat poksahtaneet auki ovia kiinni lyötäessä. Tätä ongelmaa on esiintynyt sekä kuskin että matkustajan puoleisen sivuturvaverhon ja istuimissa olevien sivuairbagien kanssa.

NHTSA:n nettisivuilla todetaan, että sivuairbagit voivat räjähtää, jos Versan etuovi suljetaan ”mahdollisesti aggressiivisella tavalla”. Eräs Nissan-kuski kertoo tosin, että turvatyynyn poksahtamiseen riitti pelkkä matkustajan puoleisen oven sulkeminen normaalisti.


Airbagien räjähtelyt eivät ole aiheuttaneet vielä yhtään loukkaantumista, ja julkisuuteen ei ole edes kerrottu turvatyynyt toimittaneen alihankkijan nimeä. Ongelma koskee 2011- sekä 2012-mallivuosien Versoja, ja Nissan yrittää parhaillaan kuumeisesti selvittää tätä kiusallista vikaa. Asiakkaiden turvallisuus on japanilaismerkin omien sanojen mukaan yhtiön tärkeimpiä asioita, joten ongelma olisi syytä ratkaista mahdollisimman pikaisesti.

Ja lopuksi helpotuksen huokaus suomalaisten Nissan-kuskien kannalta: Versaa ei ole koskaan myyty kotimaamme kamaralla eikä muuallakaan Länsi-Euroopassa.