Nyt löytyi erikoinen dumppauspaikka – walesilainen kaivos kätkee sisälleen satoja 1960- ja 1970-lukujen autoja

Urbaani löytöretkeily on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Hylätyistä paikoista ja rakennuksista voi löytyä vaikka mitä, kuten seuraava esimerkki osoittaa. Richard’s Reality -nimistä videoblogia pitävä vloggaaja päätti ottaa kohteekseen Walesin länsirannikolla sijaitsevan liuskekivikaivoksen, joka tunnetaan The Cavern of the Lost Souls -nimellä. Kaivos on ollut käyttämättömänä jo iät ja ajat, joten urbaania löytöretkeilyä harrastava Richard laskeutui sinne nähdäkseen kaivoksen salaisuudet.

Varsin pian kävi ilmi, että paikalliset asukkaat ovat keksineet hylätylle kaivokselle muuta käyttöä jo vuosikymmeniä sitten. Rakennelman katossa on nimittäin juuri sopivan kokoinen aukko, jonka kautta maan alle on ollut mahdollista dumpata kaikkea mahdollista roinaa televisioista jääkaappeihin. Ne eivät ole kuitenkaan mitään siihen verrattuna, mitä muuta luolastosta löytyi.

Kaivos kätkee nimittäin sisälleen satoja hylättyjä autoja, jotka muodostavat massiivisen kasan. Suurin osa kalustosta on peräisin 1960- ja 1970-luvuilta, joten ne lienee dumpattu kaivokseen muutama vuosikymmen myöhemmin. Silloin ne olivat vain arvottomia vanhoja käyttöautoja, jotka oli helppo työntää kaivokseen romuttamisen sijasta. Aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä, ja monet näistäkin automalleista ovat nykyään haluttuja klassikoita.


Aika on valitettavasti tehnyt tehtävänsä toisessakin suhteessa, koska autot ovat tietysti ruostuneet korjauskelvottomiksi kosteassa kaivoksessa. Romuautojen kasa on kuin katsaus Ison-Britanniaan suosituimpiin automalleihin 40-50 vuotta sitten. Keon päällä komeilee esimerkiksi kakkoskorinen Ford Cortina harvinaisempana farmariversiona. Hailakansininen Cortina näyttäisi edelleen olevan yhtenä kappaleena, vaikka autosta puuttuukin esimerkiksi etupyörä ja osa takakyljestä.

Kasasta löytyy muitakin 1970-luvun ikonisia brittiautoja, kuten esimerkiksi vihreä Triumph Dolomite ja vaaleansininen Ford Capri . Ne molemmat ovat keossa Cortinaa alempana, ja vielä syvemmällä näyttäisi piileskelevän esimerkiksi Mini Countryman. Autojen kunto ja kaivoksen rakenne tarkoittavat valitettavasti sitä, että hylätyt klassikot ovat melko varmasti löytäneet luolastosta lopullisen leposijansa.