Oletko kuullut Ford Mach 40:stä – tämä luomus on Mustangin ja GT40:n yhdistelmä

Ford GT40 kuuluu kaikkien aikojen ikonisimpiin kilpa-autoihin. Ford oli havittelemassa 1960-luvulla kirkkainta kruunua Le Mansin legendaarisessa 24 tunnin kisassa, ja amerikkalaiset olisivat jopa halunneet ostaa Ferrarin itselleen unelmansa toteuttamiseksi. Enzo Ferrari ei kuitenkaan suostunut myymään yritystään jenkeille, ja niinpä Ford päätti lyödä Ferrarin Le Mansissa omin voimin. Tulokseksi syntyi brittiläisen kilpa-autopaja Lolan kanssa yhteistyössä kehitetty GT40, joka liikkui jenkkiveekasien voimin. GT40 teki selvää jälkeä Sarthen legendaarisella radalla, kun Ford ylsi peräti neljään perättäiseen voittoon vuosina 1966-1969.

Toinen samojen aikojen ikoninen Ford on luonnollisesti poniautobuumin aloittanut Mustang. 1960-luvun loppuun mennessä Mustangista oli kasvanut täysiverinen muskeliauto, jonka vauhdikkaimmat versiot tunnettiin Mach 1 -nimellä. Mustangilla ja GT40:llä ei ole juuri mitään yhteistä veekasitekniikkaa lukuun ottamatta, mutta Terry Lipscomb -niminen insinööri päätti silti yhdistää ne keskenään. Tarkemmin ottaen miehen luomuksessa on hyödynnetty vuoden 1969 Mustang Mach 1:tä ja 2000-luvun alkupuolen Ford GT:tä, joka on alkuperäisen GT40:n retrotulkinta.


Terry Lipscomb antoi auton suunnittelun Mike Miernik -nimisen miehen tehtäväksi, ja muutostyöt toteutti Eckert’s Rod & Custom -paja. Koritöistä vastasi puolestaan firma nimeltä Hardison Metal Shaping. Litteän Mustangin korkeus on ainoastaan 109 senttiä, mutta se on silti hitusen inspiraation lähteenä toiminutta GT40:tä korkeampi. Mach 40:ksi ristitty luomus on kuitenkin marginaalisesti matalampi kuin tekniikan luovuttanut Ford GT. Tämä tuli mahdolliseksi vain radikaalin muutostyön myötä, jossa Mustangista tehtiin keskimoottorinen GT:n tavoin.

Takalasin alla piilee veekasi, joka ei ole kuitenkaan Mach 1:n alkuperäinen 5,8-litrainen pannu. Sen kääntäminen toisin päin olisi ollut liian vaikeaa, ja niinpä autoon sovitettiin vuoden 2006 Ford GT:stä lainattu 5,4-litrainen kasi. Se on jo vakiona mekaanisesti ahdettu, ja tässä tapauksessa moottoria viritettiin vielä lisää. Tulokseksi saatiin 850 hevosvoiman teholukema, ja mylly käy tarvittaessa myös etanolilla.

Terry Lipscombin Mach 40 on ainoa laatuaan, ja suunnitteilla ei ole edes toista vastaavaa yksilöä. Muutkin pääsevät kuitenkin auton rattiin ainakin virtuaalisesti. Mach 40 on nimittäin lisätty Gran Turismo Sport -pelin autovalikoimaan viimeisimmän päivityksen myötä, joten keskimoottorisen Mustangin ajo-ominaisuuksia voi vertailla pelin avulla alkuperäiseen GT40:een ja tekniikanluovuttajana toimineeseen GT:hen.