Onko Amerikan Virginiassa yksi maailman erikoisimmista autokokoelmista?

Ei ole mikään uutinen, että joku rikas liikemies kerää autotallinsa ja pihahallinsa täyteen italialaisia urheiluautoja. Uutinen ei ole sekään, jos joku mobilisti keskittyy keräämään klassisia jenkkimuskeleita Challengerista Mustangiin. Liioin ei tule yllätyksenä, jos joku innokas Lada-mies kerää laanilleen useamman kymmentä itänaapurimme mestariteosta. Virginian osavaltiossa Yhdysvalloissa on sitä vastoin 20.000 asukkaan uskonnollissävytteinen kaupunki nimeltä Christianburg, josta löytyy mies nimeltä Gary Duncan, jonka miltei 1000 autoa käsittävä autokokoelma on varmasti eräs maailman erikoisimpia.

Herra Duncan on 19-vuotiaasta saakka toiminut autokauppiaana, ja tälläkin hetkellä hän pyörittää Duncan Imports & Classic Cars –nimistä autokauppaa kotisijoillaan. Mies on aikanaan tullut tunnetuksi erityisesti Honda-kauppiaana, mutta tätä nykyä hänen kauppaansa ja kokoelmiinsa on päätynyt mitä ihmeellisimpiä autoja erityisesti Japanin suunnilita. Honda-myyjänä hän menestyi sen verran hyvin, että voitti palkintomatkan myymänsä automerkin synnyinsijoille Japaniin. Tämä matka mullisti koko Garyn elämän, ja vaikutti suuresti hänen intohimoonsa kerätä erityisesti eksoottisia aasialaisia autoja.


Miehen kokoelmista löytyy lukuisia Kei-autoja, eli pieniä japanilaisia autoja, joista monissa länsimaissa ei ole koskaan kuultukaan. Lisäksi kokoelmaan kuuluu lukuisia vanhempia työajoneuvoja, kuten paloautoja, huoltoautoja ja ruumisautoja. Viimeksi mainituista Garylta löytyy esimerkiksi Toyota Centuryyn pohjautuva isoilla lohikäärmemotiiveilla koristeltu japanilainen hautausauto. Muutoinkin herran automakua värittävät monet kummallisuudet ja erikoisuudet aivan laidasta laitaan, mikä tekee kokoelmasta vain entistä mielenkiintoisemman. Kaikesta paistaa läpi, että kokoelmaa ei ole määritellyt autojen arvo, vaan niiden erikoisuus ja kiinnostavuus!

Duncanin halleista löytyy myös vanhempia pieniä japanilaisautoja, kuten Honda Z Coupe ja Subaru 360, jotka viettävät aikaa sulassa sovussa sellaisten pienokaisten kuin Renault 4CV:n kanssa. Tallien kätköissä lymyilee riveissä myös vaikka kokonaiselle Yakuza-jengille vanhoja Toyota Century ja Nissan President -edustusautoja. Klassisia jenkkiautojakaan ei sentään ole unohdettu, vaan niitäkin löytyy useita erilaisia eri vuosikymmeniltä. Näistäkin löytyy melkoisia kummajaisia, kuten 70-luvun Chevrolet Luv –lava-auto, joka jakoi saman alusta Isuzu Faster –pikkiksen kanssa. Lisäksi löytyy kadotetun AMC:n halveksittuja autoja 70-luvulta, kuten Gremlineitä, Pacereita ja Matadoreita.

Maininnan arvoisia ovat myös Mitsubishin Jeep-kopiot, jotka ovat Willys CJ-3B:n pohjalta rakennettuja. Kokoelma menee entistä uskomattomammaksi, kun hallien kätköistä löytyy myös yli 100 eriväristä Nissan Figaroa, joka oli Nissan Micraan pohjautuva 90-luvun alun retroauto. Tykimpien autojen ystäville löytyy myös useita 90-luvun Nissan GT-R –urheiluautoja, arvoaan jatkuvasti nostavia erilaisia 50-luvun junakeula-Volkkareita, 60-luvun Opel GT, DeLorean, erikoinen pieni Toyota Sera, jossa ylös aukeavat Lambo-ovet, kokoelma erivärisiä lähes ajamattomia 70-luvun Kupla-Volkkareita, Suzukin pieniä 80-luvun lava-autoja ja Toyota LiteAcena Suomessa tunnettuja TownAce-pikkupakuja. Tässäpä kertakaikkisen erikoinen kokoelma mitä ihmeellisimpiä autoja ympäri maailmaa, jonka allekirjoittanut haluaisi nähdä paikanpäällä mitä suurissa määrin, nam!