Onko tämä ”Tähtien sota -Transit” kaikkien aikojen kammottavin facelift?

Otetaanpa vanha kunnon kolmoskoppaisen Ford Transitin kasvojenkohotus-versio, joka esiteltiin ovaalimaskeineen vuonna 1995 sopimaan samaan tapaan muotoiltuihin muihin Fordeihin. Peräosahan autossa edusti edelleen muotoilultaan silkkaa 80-lukua, mutta nokan ilme oli saatu vielä elvytettyä ihan nykyaikaisen näköiseksi. Autoon oli saatavissa niin turbot kuin ohjaustehostimetkin, joten ajokokemus oli jo aivan toista luokkaa kuin vaikka 80-luvun alun Mk2-mallin Transitilla, jonka juuret olivat vielä tukevasti ensimmäisessä 60-luvulla esitellyssä Transitissa.

Kolmos-Transit on aivan käypä pakettiauto tänäkin päivänä, kunhan ei vain kaipaa viimeisintä elektroniikkaa tai turvavarustelua. Kaiken lisäksi se on vielä korjattavissa osin ihan silkan maalaisjärjen turvin. Näin ovat päätelleet myös kiinalaiset, jotka edelleen valmistavat uusia Mk3-Transitteja tyydyttämään maan huutavan pulan edullisista pakuista. JMC eli Jiangling Motor Corporation valmistaa kyseistä automallia edelleen, mutta on tehnyt järkyttävän näköisiä muutostöitä auton keulan ilmeelle.


Firma on selvästikin yrittänyt epätoivoisella tavalla apinoida viimeisimmän viidennen sukupolven Transitin nokkailmettä, mutta Eevokkien metsään on rysäytetty oikein kunnolla. Transitin keula muistuttaa nimittäin erehdyttävästi Star Wars –elokuvista tuttujen Stormtrooper –sotilaiden naamataulua. Käytännössä 80-luvun autoon on muotoiltu väkisin maaten karmiva pusuhuulipuskuri maskeineen, joka istuu yhtä hyvin paikoilleen kuin eräänkin päämiehen porkkanaperuukki kantajansa kaljuun.

Tekeleen hinnat alkavat 92.800:sta juanista, mikä euroissa tekee vajaat 12.000 euroa, mikä olisi uudeksi täysiveriseksi pakettiautoksi ainakin Suomessa suorastaan ilmainen. Moottoreina on saatavissa nelisylinteriset 108-koninen 2.8 turbodiesel, ja 136:n pollen turvin laukkaava 2.4-litran bensakone. Vaihteisto on viisipykäläinen manuaali. Kiinalaisilla onkin nyt tilaisuus ostaa ikääntynyt, identiteetistään epävarma, meikattu ja muokattu todellinen transu-Ransu.