Onko tässä ilmasto-Gretan pahin painajainen? Tulta syöksevä vanha suihkuturbiini-Peugeot!

Nuori ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg ei varmasti katso hyvällä vanhoja autoja. Vanhat autot nimittäin leimataan suuriksi saastuttajiksi, vaikka ei uusien autojen valmistuskaan tapahdu ympäristöä kuormittamatta. Myös lentokoneita pidetään saastuttajina, joten miten olisi näiden kahden yhdistelmä?

Kun jätetään maalliset murheet takavasemmalle, ja laitetaan viihdyttävyys kaiken edelle, on juttumme autolla täysi olemassaolon oikeutus. Lentokoneesta pöllityllä suihkuturbiinilla varustetut autot ovat vain yksinkertaisesti mielenkiintoisia. Olipa sitten kyseessä täysin nopeusennätystehtailuun rakennettu kilpuri, tai pelkkä huomionhakuinen show-auto, on luvassa mieletöntä meteliä ja uskomatonta liekkimerta.


Youtubesta löytyy video, jonka lataajan mukaan 90-luvun Peugeot 205 on varustettu Turbomeca Marboré –nimisellä pienellä suihkumoottorilla, jota käytettiin 50-luvulla Fouga CM.170 Magister –harjoituslentokoneessa. Kyseessä on siis kirjaimellisesti melkoinen ”hot hatch”. Moottori on isketty Pösön takaosaan, ja se tunkee reilusti auton mitoista ulos. Koko viritelmä näyttää ja kuulostaa täysin järjettömältä, ja tuo ensimmäisenä mieleen jonkun itsemurha-hakuisen sekopään launtai-illan huvitteluvälineen.

Todellisuudessa auto on rakennettu pelkästään valvotuissa tapahtumissa huomiota kerääväksi ihmettelynaiheeksi. Alta löytyvällä videolla nähdään kulkupeli tositoimissa Flame & Thunder –nimisessä tapahtumassa, joka järjestettiin Santa Podin kilparadalla Englannissa. Vaikka autoa ei nähtykään rikkomassa varttimailiaikoja, syöksi sen peräosasta todella massiivista tulivanaa. Videolla nähdään mm. turbiinin ilmavirran kääntävän yleisön sateenvarjon väärinpäin, sekä yrittävän rikkoa tilaisuuden henkilökuntaan kuuluvan tärykalvot. Kuulostaa kaikesta päätellen siis varsin viihdyttävältä näytökseltä, vai mitä Greta?