Onko tässä VW Polon tappaja – Kia julkaisi ensimmäiset kuvat uudesta Riosta

Nykyinen Kia Rio on ollut markkinoilla viitisen vuotta. Pehmeänpyöreillä linjoilla varustettu auto kuului aluksi luokkansa kärkituotteisiin, mutta kilpailijat ovat viime aikoina jättäneet Rion pikkuautojen peränpitäjien joukkoon. Tilanne on ollut korealaisillakin tiedossa, ja niinpä Kia paljasti nyt neljännen sukupolven Rion juuri ennen Pariisin autonäyttelyä.

Suuri yleisö pääsee ihmettelemään Kian tuoretta pikkuautoa Pariisissa, ja tarkemmat tekniset tiedotkin julkaistaan vasta samassa yhteydessä. Korealaismerkki kertoi kuitenkin autosta yhtä ja toista jo nyt. Rio kasvaa mitoiltaan varsin maltillisesti, eli se on 15 milliä pidempi ja viisi milliä leveämpi kuin vanha malli. Myös akseliväli venyy 10 millin verran, kun taas auton korkeus kutistuu viidellä millillä. Tämän pitäisi tehdä korealaisesta pikkuautosta entistä dynaamisemman näköisen.

Rio


Uuden Rion linjat ovat syntyneet Saksassa ja Kaliforniassa sijaitsevissa Kian muotoilustudioissa, mutta vaikutteita on saatu myös merkin päämajalta Etelä-Koreasta. Lopputulos on tasapainoisen ja sopusuhtaisen näköinen pikkuauto, mutta mitään suuria yllätyksiä muotoilu ei tarjoa. Rio on hyvin samanoloinen kuin konsernisisarensa Hyundai i20, joten vaarana on, että ne syövät toistensa asiakkaita.

Kia mainostaa, että uudessa Riossa käytetään tuoretta tulkintaa merkin ”tiger nose” -maskista. Erot vanhaan versioon eivät ole suuria, mutta maski on nyt hieman entistä leveämpi ja matalampi. Etuvaloissa on U:n muotoinen päiväajovalonauha hieman samaan tyyliin kuin nykyisissä Volkkareissa. Takalasi on puolestaan entistä pystymmässä kulmassa, ja takaylitys on pienentynyt. Takavalot ovat varsin tavanomaisen muotoiset, mutta niiden nuolimaisten ledikuvioiden pitäisi saada Kia erottumaan ainakin pimeällä.

Rio_3

Sisätiloissa huomio kiinnittyy entistä kuljettajakeskeisempään kojelautaan, jonka keskellä pönöttää hieman irtonaisen näköinen näyttö. Sillä ohjataan entistä useampia toimintoja, mikä on vähentänyt ohjaamon nappulaviidakkoa. Pressikuvien auto edustaa kuitenkin malliston kalleinta päätä, joten perusversioiden sisusta näyttää todennäköisesti astetta karummalta. Kia kehuu, että kaikki Riot tarjoavat luokkansa parhaan käytännöllisyyden, eli tavaratilankin vetoisuus kasvaa varmasti nykymallin 288 litrasta.

Rio_4

Tarkemmat tiedot uudesta Riosta saadaan 29.9. Pariisin autonäyttelyn aattona, ja tuotanto saadaan käyntiin vielä tämän vuoden puolella. Suomeen tuoretta korealaispikkuista voi siis odotella ensi kevään aikana.