Parempi pihagrilli viidessä minuutissa

Kirjoitin aiemmin miten helppoa on pihagrillin rakentaminen viidessä minuutissa. Ensimmäinen yritys oli hyvä, mutta lopputuloksessa oli parantamisen varaa. Suurimmat kehitystarpeet koskivat grillausaikaa ja tehoa, eli ensimmäisessä versiossa hiilloksesta ei saanut kovin isoa ja toiseksi hiillos oli aavistuksen liian lähellä ritilää. Tästä viisastuneena päätimme appiukon kanssa tuunata grilliä edelleen purkamalla sen sekunneissa atomeiksi.

Pihagrilli-purettuna

Pihagrillin toinen kehitysversio tukeutui edelleen kahteen kevytbetoniharkkoon, jotka käänsimme toisin päin, jotta saimme kahden sijasta yhden uran ylöspäin ja näin ponttiharkoille vakaamman pohjan. Kevytbetoniharkkojen päälle laitoimme arinan.


Pihagrillin-rakentaminen-pystytiilet

Suurin muutos aiempaan tapahtui siinä, että käänsimme tulipesän muodostavat ponttiharkot pystyyn, jolla saimme tulipesään lisää korkeutta noin 10 senttiä. Tässä yhteydessä kierron tekemiseen tarvittiin aiemman viiden sijasta seitsemän ponttiharkkoa.

Arinan leveys oli grillin kannalta juuri passeli, sillä takareunan ponttiharkko mahtui juuri sopivasti kevytbetoniharkkojen varaan. Aiemmassa versiossa olleen puolikkaan ponttiharkon laitoimme tuhkapesän takareunaksi.

Pihagrillin-rakenne-takaa

Odottamattomana ekstrana pystyyn käännetyt ponttiharkot tarjosivat takkahaarukalle hyvän säilytyspaikan.

Pihagrilli-melkein-valmis

Ponttiharkkokierroksen päälle asettelimme paistoritilän, jonka päälle tuli kierto savitiiliä. Varrastikkuja varten laitoimme vielä kaksi savitiiltä kyljelleen savitiilikierron päälle.

Tuli pesään

Tällä kertaa olettamus oli se, että yksi täysi pesällinen puita riittää hyvään lopputulokseen. Tämä olettamus myös vahvistui ja noin puoli tuntia pesällisen sytyttämisestä grillissä oli kunnon hiillos.

Pihagrilli-tuli-pesassa

Hiillos oli ensimmäistä grilliversiota selkeästi isompi ja tulipesän suurempi korkeus toi myös edellistä kertaa hieman tasaisemman ja miedomman hehkun, joten grillaaminen oli mukavaa. Hönkää yhdellä pesällisellä riitti noin puoleksi tunniksi.

Pihagrilli-paistetut-pihvit

Grillattu kaslerpihvi itsehtehdyllä perunasalaatilla ei kaivannut muuta, kuin vähän vihreää ja sinappia.

Pihagrilli-pihviateria

Mitä tuli opittua tällä kertaa?

Tärkeintä on edelleen se, että tämä on hauskaa. :-) Toiseksi pihagrillin tuunaaminen on oikeasti helppoa, kunhan rakennelma pysyy järkevän kokoisena. Tällöin ei tarvitse sotkeutua laasteihin ollenkaan. Seuraavaksi vuorossa onkin kenttäkeittiövarustuksen laajentaminen, eli perehdyn sähkösavustimen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Tarvikkeet

  • 2 kpl kevytbetoniharkkoja
  • 7 kpl ponttiharkkoja
  • 5 kpl savitiiliä
  • arina
  • paistoritilä
  • betonilaatta