Parivertailussa Huawei Honor 10 ja Honor Play -älypuhelimet

Huawei Honor 10 ja Honor Play
Huawei Honor 10 ja Honor Play

Otimme parivertailuun kaksi nopealla vilkaisulla lähes identtistä puhelinta, joista kuitenkin löytyy useampiakin eroavaisuuksia niin ominaisuuksista kuin käytettävyydestäkin.

Honor 10 asettuu pykälän korkeampaan hintaluokkaan ja erottuu Play-mallista erityisesti designin ja kameran osalta. ”Kympin” takakansi tanssii eloisasti värisävyillä leikkien sitä käännellessä, mutta Playstä löytyy vain mattamustan funktionaalinen ja muovisen oloinen tausta. Kun puhelimet käännetään oikein päin, niin Play loistaa hieman suuremmalla ja reunasta reunaan ulottuvalla näytöllään, jonka koko on 6,3 tuumaa. Tämä on saavutettu muun muassa viemällä sormenjälkitunnistin takakanteen, kun taas kympissä sen sijoituspaikka on näytön alareunassa ja sitä myötä näytön koko on 5,84 tuumaa, mikä tosin ei ole huonosti sekään.

Kympissä on panostettu tallennustilan määrään ja sitä löytyy vakiona mukavat 128 MB. Playn sisäinen tallennustila on vain puolet kympistä, mutta siihen on mahdollista iskeä jopa 256 MB:n microSD-muistikortti, jolla tallennustila kasvaa mukavasti. Innokkaan mobiilipelaajan onkin syytä hankkia puhelimen kanssa reilu muistikortti, jotta lempipelit mahtuvat mukavasti mukaan.


Huawei Honor 10 ja Honor Play
Huawei Honor 10 ja Honor Play

Honor 10:ssä on 24 MP taka- ja 16MP etukamerat, kun taas Playssä vastaavat ovat 16MP ja 2MP. Molemmista kuitenkin löytyy Huawein tuorein kameraohjelmisto, mihin sisältyy muun muassa kuvaustilanteen mukaan automaattisesti asetukset säätävä AI-tekoäly. Tämä helpottaa toki kuvaamista ja mahdollistaa onnistuneemmat otokset, mutta saattaa olla liikaa kokeneelle kuvaajalle. AI-kuvista tulee usein tavallista värikkäämmät, mikä sopii loistavasti joihinkin kuviin, mutta taas toisista kuvista saattaa tulla hieman epärealistisen näköisiä.

Kasvontunnistus vai sormenjälki?

Molemmista puhelimista löytyy kasvojentunnistus, joka vaikutti toimivan pääsääntöisesti hyvin. Puhelin tunnistaa kasvot normaalivalossa heittämällä ja hämärässäkin tietyin varauksin. Huomasimme testin aikana, että kasvojen rekisteröinti on hieman liipasinherkkä, eli järjestelmä saattaa napsaista nopeasti kuvan, vaikka kasvot eivät olisikaan vielä täysin oikeassa kohdassa. Silloin tunnistus saattaa toimia huonommin ja rekisteröinti on syytä tehdä uudelleen.

Sormenjälkitunnistuksen kohdalla on kysyttävä Huaweilta, että mitähän ihmettä? Tunnistimen paikka soutaa ja huopaa mallista riippuen ja myös tämän parivaljakon kohdalla ei tule poikkeusta. Play-mallissa tunnistin on sijoitettu takakanteen, jolloin se jättää näytölle enemmän tilaa. Honor 10:ssä tunnistin on ahdettu ja puristettu etupuolelle näytön alareunaan, minkä vuoksi sen käyttö ei ole yhtä ergonomista ja helppoa kuin Play:ssä. Honor 10:n tunnistin toimii ilmeisesti pienentyneen kokonsa vuoksi huonommin kuin edeltäjässään Honor 9:ssä, joka on allekirjoittaneella arkikäytössä. Toimituksen raadin mukaan, sormenjälkitunnistimen oikea paikka on takakannessa.

Play on pelaajan puhelin

Honor Play on nimensä mukaisesti optimoitu pelaamiseen ja puhelimen pelikokemus on viety aivan uudelle tasolle. Prosessorina on tehokas Kirin 970, jota komppaa Huawein kehittämä GPU Turbo -teknologia. Turbo parantaa puhelimen suorituskykyä peräti 60 prosenttia pelisessioiden aikana, mikä näkyy käyttäjälle muun muassa nykimättömänä kuvana.

Honor Playstä löytyy myös 4D-peliominaisuudet, kuten elokuvalliset 3D-äänitehosteet ja älykäs Smart Shock -tärinätoiminto, joka tunnistaa pelien erikoistilanteet ja reagoi niihin värisemällä. Tämä tarkoittaa värinää esimerkiksi ampuessa tai aseita vaihtaessa. Smart Shockissa on 30 erilaista toimintoa, joita se vaihtelee sen mukaan, mistä suunnasta tulitus tai vihollinen on tulossa.

Honor Play

Sormenjälkitunnistimen sijoittaminen takakanteen on pelipuhelimessa loistava oivallus, sillä Honor 10:ssä näytön alareunaan sijoitettu tunnistin reagoi painalluksiin eri toiminnoin ja saattaa sotkea pelin sormen osuessa siihen kesken kaahailun tai ammuskelun.

Pelisuuntautuneisuudestaan huolimatta Play on oiva valinta myös arkikäyttöön. Suuresta näytöstä on iloa joka tilanteessa ja tehoa riittää myös muiden kuin pelisovellusten pyörittämiseen. Kamera on enemmän kuin kelvollinen ja puhelin on suuresta näytöstä huolimatta vielä farkun taskuun sopiva.

Honor 10 yleiskäyttöön

Honor 10 on hyvä yleispuhelin ja sopii nätisti niin koululaisen, opiskelijan kuin töitä paiskivan käteen. Tehoa ja muistia on heti kättelyssä riittävästi ja kamera on suorastaan erinomainen. Akku kestää kovassakin käytössä vähintään koko päivän ja nopea lataus korjaa tilanteen, jos virta kuitenkin loppuisi kesken menojen.

 

Honor 10

Yksi risu Honor 10:lle tulee sormenjälkitunnistimen sijoituspaikasta näytön alareunaan, jossa sen toimivuus ja käyttömukavuus ei ole parhaimmillaan, ja toinen risu upeasta lasisesta takakannesta, jonka joutunee kuitenkin rikkoutumisen pelossa sullomaan suojakotelon sisään piiloon. Muilta osin kannatamme Honor 10:n hankintaa, varsinkin kun sen hinta-laatusuhde on tällä hetkellä todella kohdallaan – puhelimen saa jopa yli 100e suositushintaa edullisemmin.

Honor 10:n ja Honor Playn keskeisimmät erot

Honor 10 Honor Play
Näytön koko   5,84 tuumaa 6,3 tuumaa
Sisäinen muisti 128 GB 64 GB (+256 GB muistikortilla)
Kamera 24 MP + 16MP Dual AI camera 16MP + 2MP Dual AI camera
Akku 3400 mAH 3750 mAH
Suositushinta  499 EUR * 349 EUR

*=artikkelin kirjoitushetkellä Honor 10 tarjoushinta oli 379 euroa, joten tällä hetkellä laitteet ovat hinnallisesti samalla viivalla.