Pyhäinhäväistys vai hilpeää hassuttelua? Varhainen Porsche 356 muutettu limusiiniksi!

Ensimmäisen tuotantokerran Porsche 356 henkilöautoja tehtiin vuosina 1948-1955 vaivaiset 7627 kappaletta Porschen vasta kamppaillessa tuntemattomuudesta arvostetuksi autonvalmistajaksi. Varhaiset 356-mallit ovatkin saksalaismerkin arvostettuja ja hintavia coupe-malleja, jotka huonokuntoisina aihioinakin saavat keräilijöiden kiinnostuksen heräämään. Automallin tunnettavuutta lisäsi aikanaan myös Hollywood-näyttelijä James Dean, joka omisti mm. 356 Speedsterin.

Tätä taustaa vasten tuntuukin erikoiselta, että vuosimallin 1953 356 coupe on surutta leikelty, ja muutettu pitkän akselivälin limusiiniksi. Olkoonkin, että operaatio on tehty yllättävänkin laadukkaasti. Autoon on lisäksi ahdettu ominaisuuksia, joita Porschen valmistumisen aikaan 50-luvulla olisi pidetty harhaoppisina. Matalan stuukin takuuna on nmittäin autoon modifioitu ilmajousitus, ja tyylille uskollinen ilmajäähdytteinen neloskone on ryöstetty uudemmasta 912-mallista, mikä tosin herättää epäilyjä pituutta keränneen auton suorituskyvystä.


Auto on menossa kuuluisan autoihin erikoistuneen RM Sotheby –huutokauppakamarin kautta myyntiin tämän vuoden syyskuussa. Auton on teetättänyt John Dixon –niminen autokeräilijä, joka halusi Porschesta tyttärelleen pidennetyn hääauton. Alkuperäinen lähtökohta oli hyväkuntoinen 356, mikä herättää varmasti vannoutuneimmissa Porsche-harrastajissa kylmiä väreitä. Toisaalta auton kori on muutostöiden jälkeen edelleen hyvässä kunnossa, ja sisätilatkin loistavat kuin uudessa autossa. Autoa ei ole kaikesta päätellen häiden jälkeen paljoa käytetty.

Sinänsä tyylille uskollisesti toteutetut muutostyöt ovat toteutettu ammattimaisesti. Matkustamossa on hulppeasti tilaa kahdelle, ja myös iso tavaratila kuuluu limon vakiovarustukseen. Korkeatasoiset sisätilat näyttävät kuvissa houkuttelevilta pidemmällekin matkalle. Autosta löytyvät matkalaisille entisajan malliset analogiset mittarit niin sisä- kuin ulkolämpötilankin seuraamiseen. Tällaisen Porschen vasarahinta huutokaupassa on kuitenkin täysin mysteeri. Porsche-harrastajista suurin osa kääntää katseensa jonnekin aivan muualle, mutta ennakkoluulottomat, ja persoonallisen laadukkaasti toteutettua limusiinia etsivät voivat antaa autolle vielä kunnollisen hintalapun.