Pyhäinhäväistys vai taideteos – tämä Bentley on kirjava kuin tilkkutäkki

Bentley on yksi arvokkaimmista brittiautoista, ja merkin edustajat on yleensä maalattu varsin hillityillä sävyillä. Kaikki on kuitenkin toisin, kun upouusi Continental GT V8 S Convertible on joutunut englantilaisen taiteilijan käsittelyyn. Bentley on lyönyt hynttyyt yhteen Sir Peter Blaken kanssa, jota pidetään brittiläisen pop art -taiteen isähahmona.

Blaken tunnetuin teos on Beatlesin Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band -albumin kansikuva, mutta nyt taiteilun kohteena on ollut vähän toisenlainen britti-ikoni. Automaailmassa on nähty ennenkin ns. art careja, joista tunnetuimmat on tehty BMW:lle. Baijerilaismerkin taideautojen sarja ulottuu 1970-luvulta aivan viime vuosiin, mutta Bentleyllä ei ole vastaavia perinteitä. Niinpä Peter Blake on päässyt toteuttamaan visioitaan varsin vapaasti avomallisen Continentalin parissa.

bentley_4


Pop art -henkinen värien ilotulitus alkaa jo auton korista. Helmojen ja puskurien alaosat on maalattu perinteisellä British Racing Greenillä, kun taas suurin osa loppukorista on värjätty kirkkaalla St Luke’s Blue -sinisellä. Tässä ei ollut kuitenkaan vielä kaikki, koska konepelti on pirtsakan keltainen ja maskin kehys räikeän pinkki. Lisäksi keskellä konepeltiä on iso punainen sydän kuin pisteenä i:n päällä. Hillitympää linjaa edustavat puolestaan mustat peilinkotelot ja vanteet sekä nokan ritilät.

bentley_2

Sisustankaan värimaailma ei ole yhtään rauhallisempi. Jokainen penkki on nimittäin erivärinen, ja sävyjen kirjo ulottuu takapenkkien punaruskeasta sekä kirkkaanpunaisesta etuistuinten siniseen ja vihreään. Ratissakin on käytetty neljää eri väriä, ja vaihdekepinnuppi on hempeän vaaleanpunainen. Koristelistat ovat puolestaan mustat tiettyjen korinosien tavoin. Erikoisen avo-Continentalin tunnistaa myös penkkien niskatukiin brodeeratusta Blaken nimikirjoituksesta ja kynnyslistoista, joissa muistutetaan auton olevan Bentley Mullinerin rakentama yksittäiskappale.

bentley_3

Tekniikkaan ei ole sentään kajottu, eli ylellistä avoautoa vauhdittaa 520-heppainen tuplaturbo-V8 kahdeksanpykäläiseen automaattiin yhdistettynä. Voima välitetään kaikille neljälle pyörälle, ja Peter Blaken luomus on varmasti yksi maailman nopeimpia taideteoksia. Nollasta sataan kiihdytetään nimittäin vain 4,5 sekunnissa, ja huippunopeus on yli 290 km/h. Auto huutokaupataan kesäkuun lopulla Goodwood Festival of Speedin yhteydessä, ja tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.