Pysäköinninvalvonta kyykyttää autoilijoita Hyvinkäällä – tulkitsee lakia väärin

Kuva: Santeri Viinamäki [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Riihimäen pysäköinninvalvonta on päässyt otsikoihin moneen kertaan, joten ilmeisesti siitä innostuneena naapurikaupunki Hyvinkään lappuliisat vastasivat haasteeseen nostamalla pilkunviilauksen ihan uusiin ulottuvuuksiin.

Nimimerkki Hyvinkääläinen kertoi Aamupostin mielipidepalstalla saaneensa pysäköintivirhemaksun, koska kiekko ei ollut millilleen puolen tunnin kohdalla. Katso pysäköinninvalvojan ottama kuva täältä.

Pysäköintivirhemaksun määrääminen näillä eväillä olisi jo itsessään naurettavaa kansalaisten kyykyttämistä, mutta vielä hullummaksi asian tekee se, ettei laki edes vaadi kiekon asettamista tasa- tai puolentunnin kohdalle!


Laki on muuttunut 2015

Määräykset saapumisajan merkitsemisestä muuttuivat samalla kun pysäköintikiekon käyttövelvollisuutta päivitettiin monilta muiltakin osilta järkevämpään muotoon vuonna 2015. Vanhassa laissa vuodelta 1990 määrättiin näin:

2 § Saapumisajan merkitseminen

Saapumisajaksi on merkittävä pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolitunti, siitä riippuen kumpi ajankohta on aikaisempi.
Merkittyä saapumisaikaa ei saa pysäköintikiekon käyttövelvollisuuden voimassaoloaikana muuttaa.

Uudessa 12.11.2015 voimaan astuneessa asetuksessa sen sijaan ohjeistetaan näin:

2 § Pysäköinnin alkamisajan merkitseminen

Pysäköinnin alkamisajaksi on merkittävä aika, jolloin ajoneuvo pysäköidään. Alkamisajaksi voidaan merkitä myös pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolitunti riippuen siitä, kumpi ajankohta on aikaisempi.

Eli tarkkaa autoilijaa ei enää voida rangaista pysäköintivirhemaksulla , vaikka kiekon laittaisi osoittamaan saapumisaikaa minuutin tarkkuudella (esim. 15:13). Vanhan lain mukaan moinen tarkkuus oli pysäköintiveirhemaksun arvoinen suoritus, ja tähän parkkipirkko virheellisesti vetosikin.

Mitä jos lopetettaisiin kansalaisten kiusaaminen?

Pysäköinninvalvonnalla on järkevä tarkoitus – pitää kadut ja tiet avoimina, ja estää häiritsevä pysäköinti. Sen sijaan laki parhaansa mukaan noudattavien kansalaisten kyykyttäminen on aivan turhaa. Virkamiehen pitäisi myös tietää milloin hänen työtään koskeva laki muuttuu.

Jos lähes kaksi vuotta lain muuttumisen jälkeen edelleen kirjoitetaan pysäköintivirhemaksuja vanhan lain pykälien mukaan, niin yksi kysymys tulee väkisin mieleen: kuinka monta pysäköintisakkoa on kirjoitettu väärin perustein lakimuutosta seuranneiden kahden vuoden aikana?