Ruotsalainen taitelija muokkaa vanhat Citroenit leijumaan ilmassa. Mikä on sinun suosikkikuvasi?

Oletko törmännyt sosiaalisessa mediassa leijuvan Citroenin, tai jonkun muun merkkisen auton kuvaan? Asialla on saattanut olla ruotsalainen taitelija nimeltä Jacob Munkhammar, joka on erikoistunut muokkaamaan erityisesti vanhoista Citroenin kuvista levitoivia kummajaisia. Tyypillistä Munkhammaria on 60- tai 70-luvun Citroenin mainoskuva, jossa autosta on poistettu renkaat auton kuitenkin jäätyä mystisesti leijumaan ilmaan.

Teokset ovat aidosti upeita, ja luovat vanhoihin arkisiinkin kuviin aivan uudenlaista merkitystä. Citroenin futuristiset ja omaperäiset muodot ovat kuin luotuja tällaiseen kuvamuokkaukseen. Vanha DS, joka jo valmiiksi näyttää virtaviivaiselta sukkulalta muuntautuu kuvissa suorastaan ulkoavaruudesta saapuneeksi lentäväksi alukseksi.


Ruotsalaistaiteilijalle on kelvannut kuviin myös muita automerkkejä, kuten 50-luvun tsekkoslovakialainen edustusauto Tatra T603, joka sekin varsin eksoottisen pyöreillä muodoilla muotoutuu entistäkin sulavalinjaisemmaksi erikoisuudeksi. Toisaalta myös kovin laatikkomainen ja monelle suomalaisellekin tutumpi Citroen BX näyttää sekin Munkhammarin kuvissa mielenkiintoiselta tuttavuudelta. Syynä tähän voi olla jo yksistään sekin tosiasia, että ennen niin yleinen maamme BX-kanta on kokenut suoranaisen romahduksen.

Oma suosikkini kuvista on punainen faceliftattu avo-DS, joka on kuvattu jossain Ranskan palatsin pihamailla. Renkaaton ja kylkipelleiltään pyöränaukoton DS suorastaan hehkuu ranskalaista eleganssia, ja todistaa Citroenin muotoilun edustavan mitä aisteja miellyttävintä taide-elämystä. Mikä on sinun suosikkisi?