Sääntö-Suomi iskee jälleen – kalastukselle aikaraja

Tuskin on tieverkkoyhtiö saatu kuopattua, kun norminpurkutalkoot etenevät tuttuun tyylin eli sääntöjä lisätään. Tällä kertaa aivopierun on saanut Maa- ja metsätalousministeriö, joka ehdottaa kalastusaluksille saaliinpurkukieltoa.

Uusi laki perustuu EU:n määräyksiin. Jatkossa kalastaja ei saa heti kalareissun päätyttyä purkaa saalistaan, vaan se on sallittua ainoastaan 6-21 välillä. Arkipyhinä kalassa kannattaa käydä kello kaulassa, koska saaliin saa purkaa ainoastaan 12-18 välisenä aikana. Maaseudun Tulevaisuuden haastatteleman Jarmo Vilhusen mukaan Euroopan unioni on velvoittanut jäsenmaita säätelemään tarkemmin merellisten kalakantojen saaliiden purkamista, mikä hyöty sillä ikinä saavutetaankaan.

Ammattikalastajat ovat syystäkin näreissään. Maaseudun Tulevaisuuden tavoittama Suomen ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas toteaa: ”Kalastaja kalastaa silloin kun sää sallii ja kalaa on. Saalis puretaan kalastuksen loputtua, ei virkakunnan kellojen mukaan.”


Jokamiehen saamien varmojen huhujen perusteella hallitus esittää seuraavaksi yleistä kalastusvälineveroa ja mato-onkien pakollista vuosikatsastusta.