Seat Arona sai lentävän lähdön – uutta pikku-crossoveria roikotettiin Barcelonan kattojen yllä

Seatilla on tällä hetkellä kova vauhti päällä. Hyvä vire alkoi jo nykyisestä Leonista, ja samalle MQB-perusrakenteelle tehty katumaasturi Ateca on räjäyttänyt suorastaan pankin. Seatin ensimmäistä SUV-luokan autoa on myyty niin paljon, että Atecaa joutuu pahimmillaan odottamaan peräti vuoden verran. Lisäksi pikkuautoluokan syömähammas Ibiza uudistui äskettäin ja kasvoi huomattavasti MQB0-pohjalevylle siirtymisen myötä. Espanjalaisbrändi sai muuten hyödyntää upouutta perusrakennetta jopa ennen emomerkki Volkswagenin uutta Poloa, joka esiteltiin vasta äskettäin.

Ibiza ei kuitenkaan riitä, koska pikkuautoluokassakin yhä useammat ostajat ovat siirtymässä maastohenkisiin crossovereihin. Ne ovat Euroopan nopeimmin kasvava autoluokka, joten myös Seat haluaa oman osansa tästä kakusta. Atecan pikkuveljeksi asettuvasta Aronasta on kuultu erilaisia etukäteistietoja jo jonkin aikaa, ja nyt autosta saatiin julkisuuteen ensimmäinen valokuva.

Täysin naamioimatonta uutuutta roikotettiin ilmeisesti mainostarkoituksissa korkealla ilmassa Seatin kotikaupungin, eli Barcelonan kattojen yllä. Auton tunnistaa heti merkkinsä edustajaksi, ja sen muotoilussa yhdistellään mm. Ibizasta ja Atecasta tuttuja elementtejä. Omaleimaisempaa ilmettä saadaan kontrastivärisestä katosta, joka tuntuu olevan suosittu muotoilukikka tässä luokassa. Se löytyy esimerkiksi juuri lanseeratusta Kia Stonicista ja Opel Crossland X:stä, joten Arona sopii joukkoon hyvin.


Auton tekniikkaa ei ole vielä vahvistettu, mutta sitä saa hyvin todennäköisesti ainoastaan etuvetoisena maastohenkisestä ulkonäöstä huolimatta. Pellin alla nähdään ilmeisesti samoja koneita kuin Ibizassa, eli bensakonevalikoima koostuu litran kokoisen TSI:n 95- sekä 115-heppaisista versioista ja 150-hevosvoimaisesta 1.5 TSI:stä.

Dieseleitäkin on edelleen tarjolla, ja ostajille tarjotaan luultavasti kolmea tehoversiota 1,6-litraisesta TDI:stä. Niiden teholukemat ovat 80, 95 ja 115 pollea. Lisäksi jonkinlainen hybridi saattaa täydentää valikoimaa myöhemmin, mutta tällä hetkellä sähköavusteinen versio on vielä liian kallis pikkuautoluokkaan. Aronasta tiedetään enemmän jo pian, koska se esitellään suurelle yleisölle maanantaina.