Seatilla on kuumia pullia uunissa – 300-heppainen Cupra-katumaasturi tulee ensi vuonna

Cupra on Seatin sporttibrändi, jonka alla on nähty varsin hienoja ajajan autoja viime vuosina. Esimerkiksi Leonin farkkumallista tehty Cupra-versio nappasi Audin konsernisisarilta Nürburgringin nopeimman farmarin tittelin, eli espanjalaisilta löytyy osaamista urheilumallienkin osalta.

Seat esitteli äskettäin Ateca-katumaasturin, joka on merkin ensimmäinen SUV. Ateca on VW Tiguanin edullisempi sisarmalli, ja auto on nousemassa kovaa vauhtia myydyimmäksi Seatiksi. Katumaasturibuumi jyllää sen verran voimakkaana, että espanjalaiset tuovat markkinoille myös pienemmän SUV:n lähiaikoina, ja lisäksi Atecan pohjalta tehdään kuuma Cupra-versio. Katumaasturin sopivuudesta sporttiseksi Cupraksi on käyty pitkiä keskusteluja espanjalaismerkin pääkonttorilla, mutta sille on nyt ilmeisesti näytetty vihreää valoa.

Ateca Cupran testimuuli on jo bongattu liikenteessä, eli sitä kehitetään hiki hatussa. Konepellin alla nähdään Leon Cuprasta ja mm. VW Golf R:stä tuttu kaksilitrainen turbonelonen, jonka tehot ovat 300 hevosvoiman luokkaa. Sportti-SUV:hen tulee voimavarojen mukaiset isot pyörät sekä jarrut, neljä pakoputkenpäätä ja aggressiivisemman näköiset puskurit. Auton pitäisi pinkaista nollasta sataan noin 6,5 sekunnissa, ja testiprototyypin kierroslukumittarin punaviiva on peräti 8000 rundin kohdalla.


Premium-merkeiltä on jo nyt tarjolla lukuisia sporttisia katumaastureita, mutta massamerkeiltä sellaisia ei ole juuri nähty. Seat pääsisi Ateca Cupran myötä ensimmäisten joukossa apajille, jolloin se pystyisi erottautumaan oivalla tavalla kilpailijoistaan. Ateca Cupralla olisi tämän myötä positiivinen imagovaikutus koko Seatin brändille. Seat saattaa tuoda Atecan ja tulevan pikku-SUV:n rinnalle myös seitsemänpaikkaisen katumaasturin vuoden 2020 tienoilla, mutta Ateca on näistä kolmesta myyntilukujen valossa potentiaalisin lähtökohta kuumalle katumaasturille.

Ateca Cupra aiottiin ilmeisesti paljastaa jo viimekuisessa Pariisin autonäyttelyssä, mutta siellä haluttiinkin panostaa täysillä Atecan perusversioiden esittelyyn. Espanjalaisten uusi SUV käy muutenkin sen verran hyvin kaupaksi, että sporttimallin esittelylle ei ole mitään varsinaista kiirettä, koska kysyntä ylittää jo nyt tarjonnan. Cupra saadaan ilmeisesti myyntiin vasta ensi vuoden loppupuolella, ja siitä tulee Seatin kallein malli ainakin toistaiseksi.