Sébastien Loeb palaa Sitikan ralliauton ratin taakse testimielessä

Suomen MM-ralli on juuri startannut, ja rallirintamalta kuuluu muitakin uutisia. Lajin elävä legenda, eli vuosina 2004-2012 yhdeksän perättäistä maailmanmestaruutta voittanut Sébastien Loeb on nimittäin palaamassa testimielessä Citroënin WRC-auton ratin taakse. Ranskalaiskuski testaa nykyistä C3 WRC:tä asfaltilla ensimmäistä kertaa elokuun aikana. Loebilla on tällä hetkellä voimassaoleva sopimus sisarmerkki Peugeotin kanssa, koska hän ajaa Pösöllä mm. aavikkoralleja ja rallicrossia. Koko PSA-konsernin moottoriurheilutoiminnot kattavan PSA Motorsportin perustaminen mahdollistaa nyt kuitenkin myös Sitikan ralliauton testaamisen.

Ranskalaislegenda ajaa ainakin aluksi yhden päivän asfalttitestit C3:lla. Citroën ja Kris Meeke starttasivat tähän WRC-kauteen jopa ennakkosuosikkeina, mutta tallin suoritukset ovat olleet kovin ailahtelevia. Meeke jopa hyllytettiin kilpurin ratista Puolan MM-rallin ajaksi, mutta Suomessa brittikuski on jälleen puolustamassa viimevuotista voittoaan. Entinen VW-kuski Andreas Mikkelsen ajoi Sitikalla Puolassa, jotta auton kehittämiseen saatiin lisänäkemystä. C3 WRC:hen ollaankin tekemässä pieniä päivityksiä, mutta ongelmat ovat sen verran isoja, että niiden selättäminen saattaa vaatia koko alustageometrian uusiksi laittamisen.

Loeb on innoissaan paluustaan ralliauton rattiin, koska teknologia on ehtinyt ottaa melkoisia harppauksia miehen poissaolovuosien aikana. Jotakin tuttuakin on tiedossa, koska nykykilpureissa käytetään Loebin aktiiviajoilta tuttua aktiivista tasauspyörästön keskilukkoa. Se on yksi Sitikan potentiaalisista ongelmakohdista, joten kuskilegendan kehitysehdotuksia odotetaan varmasti jo innolla.


Loeb on ajanut ralliuransa jälkeen radallakin Citroënin WTCC-autolla, eli asfalttikokemusta löytyy myös rallin ulkopuolelta. Vaikka mies on kokeillut monia uusia lajeja ralliuran loputtua, ralli on kuulemma edelleen lähinnä Loebin sydäntä. Hän voitti 13-vuotisen Citroën-kautensa aikana peräti 78 rallia, joten meriitit ovat lähes vertaansa vailla.

Fanien ei kuitenkaan kannata innostua liikaa, koska Loebin paluusta varsinaisiin kisakuvioihin ei ole mitään merkkejä. Sen sijaan Andreas Mikkelsen on ajamassa Sitikalla Suomen MM-rallia seuraavassa Saksan rallissakin Kris Meeken ja Craig Breenin rinnalla. Nähtäväksi jää, saadaanko autoa parannettua ratkaisevasti Loebin vinkeillä vielä tämän vuoden aikana.