Seitsemän parasta autoilijalle sopivaa älypuhelinsovellusta

Ajatko usein autolla, ja haluaisit tehdä ajastasi tien päällä vieläkin miellyttävämmän? Haluatko myös ajaa entistä turvallisemmin ja säästää samalla sekä aikaa että rahaa? Selvitimme 7 sovellusta, jotka tekevät arjen autoilusta kaikin puolin mielekkäämpää.

1. Waze (Android, iOS)

Waze on omien sanojensa mukaan yhteisöllinen liikenne- ja navigointisovellus. Navigointi toimii  samalla tavalla kuin missä tahansa karttasovelluksessa, mutta kartat eivät välttämättä ole aina yhtä tarkkoja kuin esimerkiksi Google Mapsissa. Waze kerää tietoja sen käyttäjistä, joiden perusteella se voi ilmoittaa mahdollisista ruuhkista ja ohjeistaa ihmisiä ruuhkattomille teille.

Yhteisöllisen näkökulman sovellukseen tuovat sen käyttäjät, jotka voivat jakaa sovelluksessa ajantasaista tietoa liikenteestä: esimerkiksi sattuneista onnettomuuksista, poliisiratsioista tai tietöistä. Lisäksi käyttäjät voivat myös seurata toistensa etenemistä samaan kohteeseen reaaliaikaisesti. Jos ilmoitetut tiedot ovat ajan tasalla, voi sovelluksesta tarkistaa vaikkapa bensojen hintoja, ja löytää halvin tankkauspiste.


2. DashDroid (Android)

Kaikki varmasti tietävät, että kännykän näprääminen ajaessa ei ole vastuullista eikä suotavaa puuhaa. Jos luuria täytyy kaikesta huolimatta käyttää, on DashDroid hyvä olla asennettuna kaiken varalta. DashDroid on nimittäin pelkistetty käyttöliittymä kuskeille, joka tekee kännykän käytöstä ajaessa yksinkertaisempaa.

Sovellus näyttää vain kaikkein olennaisimmat kännykän sovellukset isoilla näppäimillä. DashDroidin päänäkymästä löytyy esimerkiksi nappulat yhteystietoihin, musiikkiin, navigointiin ja äänikomentoihin. Lisäksi sovelluksesta löytyy muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia ajajille, kuten esimerkiksi puheluiden estäminen ajaessa, tekstiviesteihin automaattinen vastaaminen sekä viestien ääneen lukeminen.

3. iCarMode (iOS – maksullinen: 2,29 €)

Jos käyttöliittymänä sattuu olemaan iOS, niin DashDroidin sijasta voi käyttää iCarModea, jonka tavoitteena on myös tehdä kännykän käytöstä ajaessa mahdollisimman yksinkertaista. Sovelluksessa on samoja ominaisuuksia kuin DashDroidissa, kuten suuret kotinäppäimet, mutta myös eroaviakin puolia löytyy: esimerkiksi apua parkkeeratun auton löytämiseen, muistutus pysäköintiajan umpeutumisesta, sekä lähellä olevien paikkojen näyttäminen Google Places -toiminnon avustuksella.

4. Kelikamerat (Android, iOS)

On olemassa kaksi erilaista ‘kelikamerat’ -sovellusta, toinen nimeltään “Kelikamerat” (iOS) ja toinen “Kelikamerat ja tiesää” (Android), mutta kummatkin ajavat samaa asiaa, eli kertovat millainen sää on tien päällä. Sovellukset ottavat kuvia Liikenneviraston tiekameroista ympäri maata ja yhdistävät ne ajantasaisten sääennustusten kanssa, jotka kertovat sekä tien että ilman lämpötilan.  

5. Nopeuskamerat (Android, iOS)

Nimensä mukaisesti sovellus keskittyy nopeuskameroihin ja niihin varautumiseen. Kartta näyttää jokaisen tiedetyn peltipoliisin sijainnin, ja ajon aikana myös varoittaa hyvissä ajoin mahdollisen kameran lähestymisestä. Sovelluksella voi myös ilmoittaa uusista nopeuskameroista, jos sellaisia on jäänyt merkitsemättä. Kaiken lisäksi tämä applikaatio näyttää kulloinkin voimassa olevan nopeusrajoituksen.

6. Parkman (Android, iOS, Windows)

Parkman on Suomessa kehitetty parkkisovellus, joka tekee maksullisesta pysäköinnistä helpompaa. Parkkipaikalle saapuessa tarvitsee vain laittaa pysäköintiaika pyörimään, jolloin lopullinen veloitus tapahtuu automaattisesti luottokortilta. Lisäksi sovelluksen toisilta käyttäjiltä saa tietoa vapaina olevista parkkiruuduista ja omaa pysäköintiaikaa voi muuttaa milloin vain. Etusivulla yritys vielä mainostaa, että parkkipaikan löytäminen ja pysäköinti onnistuvat vain kolmessa sekunnissa.

7. Plugshare (Android, iOS)

Plugshare on lähes välttämättömyys sähköautojen käyttäjille. Sovellus on nimittäin karttapalvelu, joka pyrkii näyttämään maailman kaikki sähköautojen latauspisteet. Sovelluksesta löytyy myös muitakin täydentäviä ominaisuuksia, kuten latauspisteiden arvioinnit ja niiden yhteensopivuus oman auton kanssa, sekä mahdollisuus lukea vinkkejä toisilta kuljettajilta tai jopa viestitellä heidän kanssaan.

Vieraskynä: Mikko Murphy/VertaaEnsin.fi