Siirtyykö James Bond sähkökäyttöisen katumaasturin rattiin?

Nykyään edes urheiluautoistaan tunnetut merkit eivät voi keskittyä pelkästään sporttimallien tekemiseen. Katumaasturi- ja crossover-buumi jyllää niin vahvana, että mahdollisimman moni valmistaja haluaa osuutensa tästä kakusta. James Bondin hovihankkijana tunnettu Aston Martin esitteli kaikkien yllätykseksi viimevuotisessa Geneven autonäyttelyssä DBX-nimisen konseptin, joka oli brittimerkin tulkinta korotetulla maavaralla varustetusta crossoverista. Konseptiauto oli Astonin perinteisten urheiluautojen tavoin kaksiovinen coupé, mutta auton katto ja maavara olivat sentään selvästi korkeammat kuin merkin sporteissa.

DBX:n erikoisuudet eivät jääneet tähän, vaan tutkielma oli kaiken lisäksi vielä sähkökäyttöinen. Aston Martin vahvisti jo jokin aikaa sitten, että crossover ei jää pelkän konseptiauton asteelle, vaan sen pohjalta ollaan kehittämässä tuotantomallia. Tämä ei ole mikään ihme, koska myös merkin kilpailijoilta on tulossa melkoinen arsenaali SUV-luokan autoja. Niihin kuuluvat mm. Bentley Bentayga, Lamborghini Urus sekä Maserati Levante, ja esimerkiksi Porschen myynnistä valtaosa muodostuu jo nyt katumaastureista.

Aston Martineita on tähän asti tehty Ison-Britannian Gaydonissa, mutta DBX:n tuotantoon ottaminen vaatii toisen valmistuspaikan. Brittimerkki kartoitti peräti 19 vaihtoehtoa uuden tehtaan sijaintipaikaksi, ja loppusuoralle pääsi neljä kandidaattia. Kaksi niistä sijaitsi Brittein saarilla, yksi USA:n Alabamassa ja yksi jossakin päin Lähi-itää. Lopulta Aston Martin päätyi perinnetietoisten iloksi Walesissa sijaitsevaan St Athaniin. Astonin uudesta crossoveristakin tulee siis aito brittiauto.


Aston Martin tekee peräti 200 miljoonan punnan investoinnin uutta tehdasta varten. Rakennustyöt on tarkoitus saada käyntiin ensi vuonna, ja valmista pitäisi tulla vuoteen 2020 mennessä. Tuolloin Walesissa alkaa DBX-crossoverin valmistus, mutta tehtaassa kootaan myöhemmin myös Lagondan merkillä myytäviä luksusmalleja. Aston Martin kertoi lisäksi, että sen seuraavan sukupolven urheiluautot valmistetaan tuttuun tyyliin Gaydonissa. Sporttimalleihin kuuluu mm. ensi viikolla Geneven autonäyttelyssä paljastettava uusi DB11, ja myöhemmin Gaydonin linjoilta tulee esimerkiksi neliovisen Rapidin täyssähköversioita. RapidE-nimellä tunnettu auto saadaan tuotantoon vuonna 2018.

Aston Martin aikoo uusia ja laajentaa koko mallistonsa seuraavien viiden vuoden aikana. Tämä tarkoittaa 1000 uuden työpaikan syntymistä, ja lisäksi brittimerkin kasvusuunnitelmilla on 3000 henkeä työllistävä välillinen vaikutus. Nähtäväksi jää, onko DBX:n tuotantoversio konseptin tavoin täyssähköauto. Jos näin käy, erään brittiagentin machoimago saattaa hieman kärsiä. Astonin uutuusmalleja on nimittäin totuttu näkemään James Bondin kulkupeleinä, joten voi hyvinkin olla, että Bond jahtaa jossakin tulevassa leffassa pahiksia lähes äänettömästi kulkevan sähköcrossoverin ratin takaa.