Skoda esittelee Geneven autonäyttelyssä jotakin suurta

Automaailmassa on liikkunut jo pitkään tietoja Skodan uudesta isosta SUV:sta. Tšekkimerkki on itsekin vahvistanut asian jo muutama vuosi sitten, ja autoa odoteltiin ensi syksynä järjestettävään Pariisin autonäyttelyyn. Nyt Skoda julkisti kuitenkin Facebookissa tiiserikuvan uudesta mallistaan, joka paljastetaan ilmeisesti jo reilun kuukauden kuluttua Genevessä. Geneven näyttelyssä piti alun perin esitellä uusi Roomster, mutta Skodan suunnitelmat ovat nyt muuttuneet, kun Roomster laitettiinkin jäihin VW-konsernin päästöskandaalin vaatimien säästötoimenpiteiden vuoksi. Tiiserikuvasta ei näy mitään muuta kuin raollaan oleva autotallin ovi, mutta Skoda kertoi, että se on suunnittelemassa jotakin suurta oven takana. Merkin Facebook-faneja pyydettiin arvaamaan, mikä auto voisi olla kyseessä.

Skodan uutuus on hyvin todennäköisesti jo kauan huhuttu jopa seitsemänpaikkainen katumaasturi, jonka nimeksi tulee ilmeisesti ”Kodiak”. Skodan iso SUV tehdään VW:n poikittaismoottorikäyttöön tarkoitetulle MQB-perusrakenteelle, ja autolla on paljon yhteistä uuden VW Tiguanin kanssa. Tiguanista on esitelty vasta viisipaikkainen versio, mutta siitäkin on tulossa pidempi seitsemänpaikkainen malli loppuvuodesta. Saattaa olla, että seitsemänpaikkaista Tiguania myydään ainakin aluksi vain Euroopan ulkopuolella.

VW-konserni osaa yleensä pitää uutuutensa hyvin piilossa salavalokuvaajilta aivan loppumetreille asti. Niinpä Kodiakistakaan ei ole nähty vielä yhtään kuvaa, vaan kaikissa yleisillä teillä bongatuissa testiprototyypeissä on käytetty pienemmän Yetin pidennettyä koria. Kodiakin pituus on huhujen mukaan 4,75 metriä, ja autosta tulee tarjolle sekä viisi- että seitsemänpaikkaiset versiot. SUV:n muotoilu seurannee uuden Superbin viitoittamaa tyylikkään terävälinjaista tietä, mutta etuvalojen osalta luvassa voi olla pieni yllätys. Octavian facelift-versioon on nimittäin tulossa neljä erillistä etuvaloa hieman edelliskorimallin E-luokan Mersun tyyliin. Nähtäväksi jää, tuleeko tästä Skodan uusi tavaramerkki ja onko Kodiakissakin samantyyliset etulamput.


Skodan uuteen SUV:hen tarjotaan pitkälti samoja moottoreita kuin VW Tiguaniin. Tiedossa on siis valikoima eritehoisia nelosturboja sekä bensa- että dieselversioina. Tiguanista on tulossa GTE-niminen pistokehybridi, mutta Skodan sähköavusteisesta versiosta ei ole vielä mitään tietoa. Kodiakin perusmallit ovat etuvetoisia, mutta toki katumaasturiin saa myös nelivedon tehokkaampien moottorivaihtoehtojen yhteyteen.

Skodan iso katumaasturi saadaan Euroopassa todennäköisesti myyntiin jo kesällä, kun tuotanto on käynnistynyt merkin tehtaassa Tšekin Kvasinyssä. Monet Volkswagenin ja Skodan mallit kilpailevat ankarasti toistensa kanssa, ja Kodiakistakin tulee varmasti todella varteenotettava haastaja jonkin verran kalliimmalle Tiguanille. Näin on jo käynyt uuden Passatin ja Superbin suhteen, jotka molemmat kilpailevat ylemmän keskiluokan sedanien ja farkkumallien ostajista. Skodan valttikorttina on yleensä ollut reilummat tilat edullisemman hinnan lisäksi, kun taas VW on tarjonnut hienompia sisustan materiaaleja ja enemmän varustevaihtoehtoja.