Skoda heittää haasteen premium-merkeille – Kodiaqin coupé-versio on tässä

Coupé-kattoiset katumaasturit ovat tähän mennessä olleet lähinnä premium-merkkien yksinoikeus. Trendin laittoi alulle BMW, kun se esitteli ensimmäisen sukupolven X6:n jo 11 vuotta sitten. Nyt X6 on siirtymässä pian jo kolmanteen sukupolveensa, ja baijerilaisten mallistoon kuuluvat myös pykälää ja kahta pienemmät X4 sekä X2. Mersukaan ei ole jäänyt pekkaa pahemmaksi, kun se on kehittänyt GLE ja GLC Coupén X6:n sekä X4:n suoriksi kilpailijoiksi. Uusin tulokas näille apajille on Audi, joka kruunaa SUV-mallistonsa Q7:n pohjalta tehdyllä matalampikattoisella Q8:lla.

Volyymimerkkien osalta coupé-henkisiä SUV:eja ei sen sijaan ole juuri nähty. Renault lanseerasi kyllä äskettäin tähän tyyliin tehdyn kompaktin Arkanan, mutta se on tarkoitettu vain Venäjän markkinoille. Skoda on puolestaan kehittänyt jo jonkin aikaa ison Kodiaqin coupé-versiota, jonka piti jäädä vain Kiinan yksinoikeudeksi. Todennäköisesti Kodiaq GT:ksi nimettävän uutuuden debyyttiä odotettiin tässä kuussa järjestettyyn Chengdun autonäyttelyyn, mutta autoa ei jostakin syystä näkynyt siellä. Kodiaqin coupé-malli on kuitenkin täysin valmis, ja se on onnistuttu bongaamaan Kiinassa jo täysin naamioimattomana.

Kodiaq GT:n etupään muotoilu ei sisällä suuria yllätyksiä, koska se on lähes identtinen tavallisen version kanssa. Kylkilinjassakaan ei ole suuria eroja, mutta katto laskee huomattavasti matalammalle ja takalasi on paljon viistommassa kulmassa. Takavalotkin ovat perus-Kodiaqia sirommat, ja tavalliseen malliin saatavilla oleva kolmas penkkirivi on jouduttu uhraamaan muotoilun alttarilla.


Kodiaq GT:tä vauhdittaa Kiinan markkinoilla kaksilitrainen TSI-bensaturbo, josta tulee todennäköisesti tarjolle kaksi tehoversiota. Perusmallissa on noin 190 heppaa, ja tehokkaamman version kone luovuttaa 220 hevosvoimaa. Seitsemänpykäläinen DSG-kaksoiskytkinautomaatti kuuluu vakiovarusteluun, mutta nelivedon saa vain kalliimpiin malleihin.

Kodiaqin coupé-versio suunniteltiin alun perin vain Kiinan markkinoille Skodan kompaktin Kamiq-katumaasturin tavoin, mutta nyt Kodiaq GT:n prototyyppejä on bongattu Euroopassakin. Ne on naamioitu ovelasti Mazda CX-5:n näköisiksi, mutta muodot paistavat silti läpi. Auto vaikuttaisi olevan ainakin ulkoisesti identtinen Kiinan mallin kanssa, joten coupé-henkiset muodot toimivat täälläkin. Emme yllättyisi, jos auto tulisi pian myyntiin vanhallakin mantereella ja heittäisi kunnon haasteen premium-brändien coupé-kattoisille katumaastureille.