Skoda Kodiaq RS on pian täällä – Nürburgringin kuningatar Sabine Schmitz pääsi jo auton ratin taakse

Useat eri mediat ovat tienneet kertoa jo pitkän aikaa, että Skoda on kehittämässä sporttista RS-versiota suursuosioon nousseen Kodiaq-katumaasturinsa pohjalta. Jopa seitsemänpaikkaisena tarjottavan SUV:n urheilumalli voi kuulostaa aluksi aika kaukaa haetulta ajatukselta, mutta autossa on ideaa. Suurin osa markkinoiden tämänhetkisistä sportti-SUV:eista kuuluu nimittäin huomattavasti arvokkaampaan hintaluokkaan, kun taas Skodan pitäisi pysyä tässäkin tapauksessa suhteellisen budjettiystävällisellä tasolla. Kodiaq RS ei ole mikään halpismalli, mutta se painii kuitenkin hinnaltaan aivan eri sarjassa kuin esimerkiksi Mercedes-AMG:n tai BMW M:n katumaasturit.

Tämä koskee tosin auton tekniikkaakin. Ison ahdetun bensapadan sijasta sportti-Kodiaqia vauhdittaa turbodiesel, joka lainataan konsernikumppani Volkswagenilta. Se on mm. Passatissa ja Tiguanissa käytetty tuplaturbotettu kaksilitrainen TDI, joka luovuttaa esimerkiksi Passatissa 240 hepan huipputehon ja yli 500 newtonin maksimiväännön. Kodiaq on kuitenkin isompi auto, joten mylly saattaa saada vielä pienen tehokuurin Skodaa varten. Vääntävä turbodiesel sopii mainiosti SUV:hen, mutta nykyisen dieselvainon aikana muitakin voimanlähteitä on pakko miettiä. Niinpä autoa saattaa myöhemmin saada myös nelisylinterisellä bensaturbolla.


Nelivedolla ja DSG-kaksoiskytkinautomaatilla varustettu Kodiaq RS on jo aivan kehitystyönsä loppumetreillä, joten Skoda julkaisi uutuudestaan ensimmäiset viralliset maistiaiset. Tiiserivideo ja -kuvat ovat peräisin Nürburgringin Nordschleifelta, jossa sportti-SUV:n puikkoihin istui todellinen ratakettu. Hän on Ringillä maailman nopeimpiin naiskuskeihin kuuluva Sabine Schmitz, joka on jättänyt Eifel-vuoriston syleilyssä kiemurtelevalla radalla monta miespuolista kilpakumppania taakseen eri kilpaluokissa.

Skodan mainosvideolla Schmitzin kyytiin hyppäsi Frantisek Drabek, joka on vastannut Kodiaq RS:n kehitystyöstä. Auto esiintyy promokuvissa vielä naamioteipin peittämänä, mutta salavalokuvat ovat antaneet jo osviittaa uutuuden muodoista. Puskurit ovat vakiomalleja hillitysti sporttisemmat Skodan RS-tyylin mukaisesti, ja takapuskuria koristaa kaksi isoa putkenpäätä. Lisäksi autoon tulee luonnollisesti isommat pyörät ja mustaa tehosteväriä mm. maskiin ja valoihin. Urheiluistuimilla varustettu sisusta seurailee puolestaan Octavia RS:n viitoittamaa linjaa.

Skoda on luvannut kertoa jatkoa Nürburgring-tarinaansa jo lähipäivinä, joten Kodiaq RS saatetaan nähdä koko komeudessaan pikapuoliin. Suuren yleisön eteen uutuus tuodaan todennäköisesti lokakuisessa Pariisin autonäyttelyssä, ja myynti startannee viimeistään ensi vuoden alussa. Octavia RS on kuulunut Suomessakin mallisarjansa myydyimpiin versioihin, joten Kodiaqin sporttiversiolla on melkoiset paineet harteillaan.