Skoda Roomster ei saa seuraajaa

Skoda vahvisti, että merkin persoonallisesti muotoiltu pikkutila-auto Roomster ei saa seuraajaa. Nykymallin Roomsterin tuotanto päättyi äskettäin, ja auto pohjautui myöskin jo historian lehdille siirtyneeseen toisen sukupolven Fabiaan.

Fabian kolmas sukupolvi tuli markkinoille viime vuonna, ja Skodan pikkuauto muuttui malliuudistuksen yhteydessä paljon entistä linjakkaammaksi. Kun muidenkin Skodien muotoilu on sulavoitunut huomattavasti viime aikoina, Roomster alkoi näyttää melkoiselta outolinnulta niiden rinnalla. Roomsteria ei oltu kuitenkaan hautaamassa, vaan seuraajamallia suunniteltiin VW Caddyn pohjalta. Tämä olisi tuonut tietysti VW-konsernille merkittäviä synergia- ja kustannusetuja, mutta Skodan omaleimaisuus olisi väistämättä kärsinyt. Salavalokuviin bongattu uuden Roomsterin prototyyppi näytti lähinnä erilaisilla valoilla ja maskilla varustetulta Caddylta, joten päätös laittaa mallin tuotekehitys jäihin saattoi lopulta olla onni Skodan kannalta.

Päätöksen taustalla on tietysti myös tämän hetken katumaasturi- ja crossover-buumi. Pienet tila-autot olivat hyvin suosittuja vielä muutama vuosi sitten, mutta nyt markkinoilla jylläävät SUV:t. Erityisesti pienten katumaasturien luokka on saanut viime aikoina reilusti uusia tulokkaita, ja Skodankin mallivalikoimasta löytyy tähän luokkaan kuuluva Yeti. Lisäksi merkki on kehittämässä uutta seitsemänpaikkaista katumaasturia, jonka ensi-ilta koittaa ensi syksynä Pariisin autonäyttelyssä.


VW-konserni ilmoitti heti päästöskandaalinsa kustannusvaikutusten selvittyä, että sellaisista malleista luovutaan, jotka eivät ole aivan välttämättömiä. Vaikuttaa siltä, että Roomsterin seuraaja oli yksi ”dieselgaten” ensimmäisistä uhreista.