Skodan iso katumaasturikonsepti paljastettiin

Skoda on julkistanut jo lukuisia tiiserikuvia isosta katumaasturistaan, jonka ensi-ilta koittaa muutaman viikon päästä Geneven autonäyttelyssä. Tšekkimerkin luultiin ensin esittelevän Sveitsin maaperällä auton tuotantomallin, mutta pari viikkoa sitten selvisi, että kyseessä onkin vasta konsepti. Nyt Skoda paljasti ensimmäiset viralliset kuvat SUV-tutkielmastaan, joka on tavallaan tšekkien versio VW Tiguanista.

Konseptin nimi on VisionS, ja auto on peräti 4,7 metrin pituinen. Island Green -värisen katumaasturin leveys on yli 1,9 metriä ja akseliväli lähes 2,8 metriä, joten kyseessä on varsin kookas SUV. VisionS on ensimmäinen kuusipaikkainen Skoda, mutta voi hyvin olla, että tuotantoversion paikkaluku kasvaa vielä seitsemään. Konseptiauto on pistokehybridi, jonka bensakoneena toimii 1,4-litrainen turbonelonen tuttuun VAG-tyyliin. Polttomoottorista irtoaa 156 hevosvoiman teho ja 250 newtonin vääntö, mutta tässä ei ole vielä kaikki. Turbokonetta avittaa nimittäin kaksi sähkömoottoria, joista ensimmäinen tuottaa 54 heppaa ja 220 newtonia. Se on integroitu kuusivaihteiseen DSG-kaksoiskytkinautomaattiin, ja tämän sähkömoottorin voima välitetään yhdessä bensakoneen tehon kanssa etupyörille.

Toisesta sähkömoottorista saadaan puolestaan peräti 115 hevosvoimaa ja 270 newtonia, jotka ohjataan taka-akselille. Skodan konseptissa on siis tämän myötä sähköinen neliveto, joka voi tulevaisuudessa syrjäyttää yhä useammin perinteisellä kardaaniakselilla toteutetun jokapyörävedon. VisionS:n taka-akselin eteen sijoitetun litiumioniakuston kapasiteetti on 12,4 kWh, minkä luvataan riittävän 50 kilometrin sähköiseen toimintasäteeseen. Hybridimoodissa autolla pitäisi päästä jopa 1000 kilometrin päähän ilman välitankkauksia tai -latauksia. Hybridin kulutukseksi kerrotaan vain 1,9 litraa 100 kilometrillä, mikä vastaa 45 gramman hiilidioksidipäästöjä kilometriä kohti.


Auto ei ole kuitenkaan pelkkä säästöpossu, koska SUV-konseptin kokonaisteho on mukavat 225 heppaa. Kiihdytys nollasta sataan vie näillä voimavaroilla 7,4 sekuntia, ja huippunopeus lähentelee 200 km/h:n lukemaa. Nähtäväksi jää, tuleeko myös tuotantomalliin tarjolle tämänkaltainen voimalinja. Se on sen sijaan varmaa, että konseptiauton muotoilu on jo hyvin lähellä lopullista tuotantoversiota. VisionS:ssä on uusi tulkinta Skodan perinteisestä maskista, ja myös etupään nelivalojärjestely tulee muihinkin Skodan malleihin. Katumaasturissa on monia teräviä linjoja, joissa näkyy tšekkimerkin omin sanoin perinteisen böömiläisen kristallitaiteen vaikutus.

Skodan ison SUV:n tuotantomalli nähdään hyvin todennäköisesti syksyisessä Pariisin autonäyttelyssä, ja auton nimeksi tulee huhujen mukaan Kodiak. Katumaasturi-Skoda tehdään VW-konsernin modulaarisen MQB-perusrakenteen pidennetyn version pohjalle, jota ei ole käytetty vielä missään autossa. Samaa rakennetta hyödynnetään myöhemmin mm. uuden VW Tiguanin seitsemänpaikkaisessa mallissa.

Skoda_2